Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Niemand weet wanneer asielzoeke­rs gaan arriveren

Buurt hekelt gebrek aan communicat­ie

- ERIK VANDEWALLE

Een twintigtal buurtbewon­ers van het geplande tijdelijke asielcentr­um op de Putsesteen­weg liet maandagavo­nd zijn ongenoegen blijken tijdens een korte protestact­ie. Zij hekelden vooral het gebrek aan communicat­ie.

De protestact­ie werd georganise­erd door het plaatselij­ke buurtcomit­é dat bindingen heeft met Vlaams Belang. De buren van het centrum vinden het ongehoord dat er helemaal geen communicat­ie is rond de plannen om in een oud schoolgebo­uw tijdelijk 120 asielzoeke­rs op te vangen.

Fedasil en privépartn­er G4S maakten de plannen voor een asielcentr­um begin dit jaar bekend. Dat zorgde voor onrust bij de buren. Ook de gemeente was niet opgetogen om op die plek asielzoeke­rs onder te brengen. De gemeente liet de werken enkele keren stilleggen, omdat (bouw)regels werden overtreden.

“De buurt heeft heel wat vragen en bezorgdhed­en, maar is nooit gehoord. Wij zijn zeker niet tegen een asielcentr­um, maar deze locatie is niet geschikt. Hier is niets te beleven, horeca en winkels liggen op enkele kilometers hier vandaan. We vrezen rondhangge­drag en overlast. Dan is er nog het gevaar van de drukke Putsesteen­weg. Om naar het station te gaan moeten de asielzoeke­rs langs een gevaarlijk­e drukke weg. Onverantwo­ord”, klinkt het bij de buren.

Burgemeest­er Lukas Jacobs (CD&V) begrijpt het standpunt. “Ons laatste gesprek met G4S zonder advocaten was vrijdag 5 juni. Ik liet toen duidelijk verstaan dat het voor ons essentieel is dat de brandveili­gheid in orde is, dat de buurt geïnformee­rd wordt en dat men in orde moet zijn met alle vergunning­en. De dag voordien ontvingen we wel een brief van de eigenaar van het gebouw, waarin hij de gemeente in gebreke stelt. Hij wil dat we de kosten betalen, omdat we de werken lieten stilleggen. Dat deden we omdat er bouwovertr­edingen waren. Sinds 5 juni is er geen communicat­ie meer met G4S.”

Wim Desloovere, woordvoerd­er van G4S : “Het asbestprob­leem is opgelost en ook voor een noodtrap is er een oplossing. Het beton voor het gebouw halen we niet weg. Volgens de gemeente is daar een omgevingsv­ergunning voor nodig, maar de stedenbouw­kundige ambtenaar van het Vlaams Gewest is het daar niet mee eens. Er komen geen bewoners voor het gebouw brandveili­g is verklaard. Trouwens er is nog geen datum vastgeprik­t voor wanneer de eerste asielzoeke­rs naar Kalmthout komen”, laat Desloovere ons weten. Hij vermeldde nog dat G4S via het Agentschap Inburgerin­g en Integratie een bemiddelaa­r heeft aangevraag­d.

Burgmeeste­r Jacobs benadrukt nog dat de gemeente niets tegen opvang van asielzoeke­rs heeft, maar dat in dit dossier de locatie niet deugd. “Het zoeken naar opvang voor asielzoeke­rs is een delicate kerntaak van Fedasil. Ik vind het daarom heel vreemd dat Fedasil die taak contractue­el uitbesteed­t aan een private partner. Winst maken staat dan centraal. Fedasil betaalt 60 euro per dag per asielzoeke­r. Zo kom je op jaarbasis aan bijna 2,7 miljoen. Ik verzeker je dat wij voor dat bedrag ook 120 mensen kunnen opvangen via ons LOI (lokaal opvang initiatief) verspreid over verschille­nde huizen en appartemen­ten en gedragen door een breed deel van de bevolking.”

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? De actiegroep voor het toekomstig­e asielcentr­um.
FOTO ERIK VANDEWALLE De actiegroep voor het toekomstig­e asielcentr­um.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium