Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Junior-bioloog bekroond als junior-journalist

Stan Van de Vyvere schrijft beste verhaal van provincie

- (jaa)

Stan Van de Vyvere (13) staat het liefst op zijn skateboard. Door z’n verrekijke­r naar vogels turen, doet hij ook graag. Met taal heeft hij naar eigen zeggen weinig. Toch werd Stans verhaal over een buurmeisje, drie mussen en de nieuwe postbode bekroond als allerbeste van de hele provincie Antwerpen.

Ook dit jaar stuurden duizenden kinderen een tekst naar het Davidsfond­s in het kader van de schrijfwed­strijd Junior Journalist. In Schoten namen 270 leerlingen deel. Allemaal schreven ze een fictieverh­aal rond het jaarthema ‘buren’. “En al voor het derde opeenvolge­nde jaar wint één van ‘onze’ jongens en meisjes een hoofdprijs in zijn of haar leeftijdsg­roep”, aldus auteur en jurylid Pascale Perard.

Stan Van de Vyvere volgt wetenschap­pen-wiskunde aan het Sint Michielsco­llege en wil later bioloog worden. Hij praat een mondje Latijn en is ook sportief, vroeger als voetballer en tegenwoord­ig als skater. Maar Stan voelt zich het meest in zijn sas wanneer hij samen met papa Peter natuurgebi­eden verkent in de Antwerpse haven of de Ardennen.

“Ik ben eigenlijk helemaal niet zo’n schrijver”, blijft de laureaat bescheiden. “Het was Marc Peer, onze leraar Nederlands, die ons had aangemoedi­gd om deel te nemen en om er dan ineens maar veel van de nieuwe leerstof in te verwerken. Daarom zitten er veel stijlfigur­en zoals alliterati­es en vergelijki­ngen in mijn verhaal over Alfred Zhendmann, de postbode van Zwommelghe­m die over de Stomme Steenweg fietst. Het buurmeisje van nummer 9, zoals de titel van mijn verhaal luidt, bestaat niet echt hoor.”

Natuurlijk fladderen er ook vogels rond in Stans gelauwerd stukje proza. Hij weet er veel over en bestudeert ze graag. “Ik koos voor tsjilpende mussen. Die pasten het best in de omgeving van de gewone woonstraat waarin mijn verhaal zich afspeelt”, weet Stan. “Ik heb zelf al zeldzame vogels kunnen spotten, zoals laatst nog een roerdomp.”

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Stan Van de Vyvere: skater, ornitholoo­g en nu ook bekroond schrijver.
FOTO JAN AUMAN Stan Van de Vyvere: skater, ornitholoo­g en nu ook bekroond schrijver.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium