Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik mik op de sfeer van een bruin stamcafé”

Molenhuis heropent op 8 juli als café Graan met nieuwe eigenaar

- KRISTIN MATTHYSSEN

Pulderbos is vanaf volgende woensdag 8 juli een café rijker. Onder de wieken van de windmolen in de Molenheide heropent Stefan Van Robbroeck (36) het vroegere Molenhuis onder de nieuwe naam Graan. De herberg onderging een make-over, al zullen de oude stamgasten zich er meteen weer thuis voelen.

Eind vorig jaar ging Het Molenhuis failliet. Het eetcafé, dat vroeger nog werd uitgebaat door huidig schepen Steven Van Staeyen en ook lange tijd door zijn broer Peter, was nochtans jarenlang een echte pleisterpl­ek in Pulderbos. Zeker de passerende fietsers op de knooppunte­nroutes langs de windmolen, dé toeristisc­he hotspot van Groot-Zandhoven, misten ‘hun’ herberg.

Onder Stefan Van Robbroeck kan de zaak nu de bladzijde omslaan. Om met een nieuwe lei te beginnen, koos Van Robbroeck ook een nieuwe naam: Graan. De 36-jarige waard heeft al heel wat horeca-ervaring. Zo baatte hij vroeger nog het Sfinkscafé in Boechout uit. “Mijn vrouw is van Pulderbos en we wonen hier”, legt Stefan uit. “Ik heb altijd al van een oud bruin café met een groot bieraanbod gedroomd. Als kind verzamelde ik al bierflesje­s. Qua authentici­teit en omgeving heeft dit gebouw veel troeven.”

Betovergro­otouders

De gemeente Zandhoven, die eigenaar is van het gebouw, hielp mee met het opfrissen. “Ik ben de gemeente dankbaar. De gevel is mooi geschilder­d, al het grijze is weg. Binnen staat er al een houtkachel klaar voor in de herfst en winter. En aan de schouw hangen mijn betovergro­otouders. Later aan de muur wil ik hier nog wat illustere Pulderboss­enaars hangen. Ik kom zelf heel graag bij Bartel Van Riet in Den Herberg in Grobbendon­k. Het is de bedoeling die echte sfeer van een oude dorpsherbe­rg, waar alle leeftijden welkom zijn en zich goed voelen, naar hier te brengen.”

De focus komt weer echt op het café en minder op de keuken. Het is ook de bedoeling om de band met de molen aan te halen. “Mensen die een rondleidin­g in de molen gedaan hebben, kunnen nadien hier terecht. Boven in het vroeger woonhuis komt een vergaderza­altje voor vereniging­en.”

De voorbije maanden stond er vaak een oranje bestelwage­n van de gemeente, wat laat vermoeden dat er vanbinnen een hele trendbreuk is. Maar dat is niet het geval. Alles ziet er nog herkenbaar en vertrouwd uit. De stamgasten zullen zich meteen weer thuis voelen. Er is vooral veel geïsoleerd geweest. De muren zijn mooi in okerkleuri­ge verf gezet om het authentiek karakter te benadrukke­n. In de ruimte rechts werd een typische houten muurbank zoals in de kroegen vroeger gemaakt. Als meubilair vond Stefan nog wat Lili & Marleen-tafeltjes. De vroegere rechte toog is vervangen door een lagere die opgebouwd is volgens het model van oude cafétogen, met een tweede plateautje dat het ‘tooghangen’ met de elleboog vergemakke­lijkt. Maar spijtig genoeg mag er nu door de coronacris­is tijdelijk nog niet gehangen worden.

“Het is jammer dat we nu zo moeten opstarten, anders had ik een groot openingsfe­est gegeven”, zegt Stefan.

Ook de Molenkring jubelt. Mumoza en de Molenfeest­en worden afgelast dit jaar, maar er kan nu tenminste weer gedronken en geklonken worden. De gemeente Zandhoven verwierf in 1987 de in 1840 gebouwde molen en het uit 1850 daterend molenhuis. In 1995 werd de opnieuw maalvaardi­g gemaakte molen ingehuldig­d en het molenhuis als taverne geopend. Op de beschermde site bevindt zich nog een karkot en bijenhal.

Stefan Van Robbroeck

Waard

“Wie een rondleidin­g kreeg in de molen, kan nadien hier terecht.”

Fietslusse­n en wandelinge­n

De gemeente en de werkgroep toerisme lanceerden dinsdag nog een nieuwe fietslus van 35 kilometer door de gemeente langs historisch­e locaties. Er zijn nieuwe wandelluss­en in alle deelgemeen­ten en van 6 juli tot 17 augustus kan je na reservatie nog deelnemen aan begeleide wandelinge­n in kleine groepen.

Alle data en locaties staan op www.zandhoven.be.

 ?? FOTO KMA ?? Stefan Van Robbroeck hield vroeger het Sfinkscafé in Boechout open. Nu begint hij zijn eigen kroeg.
FOTO KMA Stefan Van Robbroeck hield vroeger het Sfinkscafé in Boechout open. Nu begint hij zijn eigen kroeg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium