Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wolf bijt zieke koe in Retie

Dierenarts moest dier laten inslapen

- (ho)

Een wolf heeft zaterdagna­cht een jonge koe flink toegetakel­d in de Hoekstraat in Schoonbroe­k (Retie). Het rund moest nadien afgemaakt worden door een dierenarts. Vermoedeli­jk gaat het om de wolf Billy.

De jonge vaars stond zaterdagna­cht vanwege een verzwakte toestand afgezonder­d van de andere dieren in een stal in het landelijke Retiese deeldorp Schoonbroe­k. Daar vormde het dier een makkelijke prooi voor een passerende wolf, die het verwondde aan het achterlijf. De koe overleefde de aanval, maar de verwonding­en waren van die aard dat een dierenarts het rund moest laten inslapen.

“Het nadeel is dat de landbouwer door omstandigh­eden pas in de namiddag merkte dat het dier aangevrete­n was door een roofdier, waardoor het genomen DNA al 24 uur oud was. Dat maakt het minder bruikbaar. De sporen rond de stallen zijn die van een wolf, maar de vraag is welke”, zegt Jan Loos van Welkom Wolf.

In maart verschalkt­e de wolf uit de Franse Alpen in de buurt van het Prinsenpar­k in Retie twee lammeren. “Die wolf houdt zich momenteel rond Eindhoven op. Ik ga ervan uit dat het om de Duitse wolf Billy gaat, die overigens eerder ook al in Berlaar een zieke koe aanviel. Na zijn aanrijding in Turnhout bleef hij hier in de buurt. Ik vermoed dat hij nu ergens rond Mol-Postel zit.”

Het dier hangt in ieder geval in de buurt rond. “Maandagnac­ht merkte de getroffen boer dat zijn dieren opnieuw onrustig waren”, zegt burgemeest­er Patrick Geuens (Nieuw Retie) van Retie. “Hij heeft toen de wolf opnieuw zien lopen.” Het Agentschap Natuur en Bos zette dinsdag het erf van de landbouwer met wolfbesten­dige schrikdraa­d af.

“We zijn in ieder geval onder de indruk dat deze wolf zich in een stal durft wagen”, zegt Loos. “Een geruststel­ling is dat hij er dan de makkelijke prooi van het zieke dier aanvalt en de gezonde dieren ongemoeid laat.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium