Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hallo, spreek ik met domme Merkel?

Trump is gevaar voor nationale veiligheid als hij met staatshoof­den telefoneer­t, zeggen ex-raadgevers

- PETER MIJLEMANS

Een nieuwe dag, een nieuwe tegenslag voor Donald Trump. Dinsdag onthulde Watergate-journalist Carl Bernstein dat de president door zijn raadgevers omschreven werd als iemand die aan waanideeën lijdt. Tegelijker­tijd zond zijn geliefde nieuwszend­er Fox een exclusief rapport uit, waaruit moet blijken dat Trump de handdoek in de ring zou durven gooien als de peilingen zo slecht blijven.

Vier maanden interviews met bronnen die de voorbije drie jaar telefoonge­sprekken bijwoonden of de opnames beluisterd­en, gingen aan het dossier vooraf. Het resultaat is onthutsend. Dat vinden ook de bronnen van Bernstein. “Mochten de gesprekken uitlekken dan zou iedereen, ook de Republikei­nen, alle vertrouwen in de president verliezen.”

Volgens de bronnen bestempeld­en zijn ondertusse­n ex-ministers en -raadgevers Tillerson, McMasters, Bolton en Mattis, de president als een gevaar voor de nationale veiligheid van zodra hij zijn telefoon opnam. Hij houdt zich nooit aan de briefings en lapt alle regels aan zijn laars. In de voorbije drie jaar is de toon en de manier waarop niet veranderd. “Hij blijft geloven dat hij door te charmeren, door te intimidere­n of te kwetsen, zijn wil kan opleggen. Meestal dan nog voor de eigen agenda en niet uit nationaal belang.”

De manier waarop hij vrouwen aanpakte, was

“bijna sadistisch”.

Merkel noemde hij “dom” en “in de zak van de Russen”. De voormalige Britse premier Theresa May schold hij uit voor “zwak en zonder ruggegraat” omdat ze niet het soort Brexit nastreefde die hij verkoos. May werd er hypernerve­us en verward van, wat de bedoeling was. Merkel daarentege­n bleef het ijskonijn dat ze is en repliceerd­e met een lawine aan feiten. De Duitse ambassade in de VS bevestigde aan CNN dat de telefoonge­sprekken “problemati­sch en bijzonder agressief waren”. Zo erg dat het aantal mensen dat toegang kreeg tot de gesprekken en opnames strikt werd beperkt om te vermijden dat ze uitlekten.

“Geseling van verwijten”

Ook tegen andere leiders zoals de Australisc­he premier Scott Morrison en de Canadese premier Trudeau was hij “ronduit gemeen” en “intimidere­nd”. Vooral president Macron kreeg het zwaar te verduren als hij probeerde Trump te overtuigen van het belang van de klimaatakk­oorden en de Irandeal. “Een geseling van verwijten volgde,” luidt het over de te lage bijdrage van de Navolanden, de handelsbal­ans en de veel te softe Europese migratieaa­npak.

De toon die hij aansloeg tegen de trouwe bondgenote­n van de VS stond in schril contrast met de manier waarop hij met autoritair­e leiders als de Turkse president Erdogan en de vroegere vijand president Poetin omging. “Hij was het hardst tegen wie hij zacht moest zijn, en het zachtst tegen wie hij hard moest zijn,” klinkt het.

In vergelijki­ng met Poetin, de politieke schaakgroo­tmeester, was Trump een beginnend amateur, zo klinkt het. “De winst die we door de Koude Oorlog hebben gemaakt, is weg,” zo concludeer­t een van de bronnen. “Rusland was een wegkwijnen­de macht. Trump heeft Poetin een levenslijn gegeven. Het leken wel twee jongens in een warmwaterb­ad.”

Hij praatte vooral over zijn glorieuze zelf, zijn rijkdom, zijn “ongeevenaa­rde” realisatie­s en zijn herverkiez­ing. Tegelijker­tijd haalde hij zijn voorganger­s Bush en Obama – “imbecielen en zwakkeling­en” – onderuit. Voor hen gebruikte hij de slang-afkorting B.S., bullshit, ook tegen de Saudische kroonprins Bin Salman en de Noord-Koreaanse leider Kim Jung Un.

Dat de eigengerei­de omgang ook echt problemen oplevert, blijkt uit de nauwe relatie die hij met president Erdogan onderhoudt. Trump gaf het order dat zijn oproepen rechtstree­ks doorgegeve­n moesten worden. Erdogan belde hem in bepaalde periodes meer dan twee keer per week, zelfs tijdens het golfen. Het was door dat telefoonof­fensief dat Trump zonder overleg en compleet onverwacht aankondigd­e dat hij de Amerikaans­e troepen uit Syrië zou terugtrekk­en. Waardoor Turkije de kans kreeg op te rukken tegen de Amerikaans­e bondgenoot in de strijd tegen ISIS, de Koerden.

 ?? FOTO POOL/ABACA ?? De toon die Trump de voorbije drie jaar aansloeg tegen de trouwe bondgenote­n van de VS stond in schril contrast met de manier waarop hij met autoritair­e leiders omging.
FOTO POOL/ABACA De toon die Trump de voorbije drie jaar aansloeg tegen de trouwe bondgenote­n van de VS stond in schril contrast met de manier waarop hij met autoritair­e leiders omging.
 ?? FOTO BELGA ?? President Emmanuel Macron.
FOTO BELGA President Emmanuel Macron.
 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Bondskanse­lier Angela Merkel.
FOTO BELGAIMAGE Bondskanse­lier Angela Merkel.
 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? President Vladimir Putin.
FOTO BELGAIMAGE President Vladimir Putin.
 ?? FOTO AP ?? Premier Recep Tayyip Erdogan.
FOTO AP Premier Recep Tayyip Erdogan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium