Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Openingsda­ns op trouwfeest mag weer

- MATTHIAS VANDERASPO­ILDEN

Vandaag kan fase 4 van de exitstrate­gie van start gaan. Dat is behalve voor zwem- en bioscoopli­efhebbers ook goed nieuws voor pasgetrouw­de koppels en fans van de kermis.

Het Ministerie­el Besluit dat gisteren werd afgeklopt maakt een onderschei­d tussen twee soorten ‘recepties en banketten’: die met een privékarak­ter voor vijftig gasten en de publieke die tweehonder­d aanwezigen mogen ontvangen. Die aantallen worden vanaf 1 augustus opgetrokke­n tot honderd en vierhonder­d. Voor de eerste categorie gelden de regels van de horeca, behalve de verplichti­ng om te blijven zitten. Voor de tweede categorie geldt die verplichti­ng wel, net als de afstandsre­gels.

Dankzij dat onderschei­d kunnen pasgetrouw­de koppels vanaf vandaag dus weer een feest organisere­n voor vijftig gasten, mét een openingsda­ns. Maar ‘vermenigvu­ldigen’ of in polonaise door de zaal trekken, hoort daar niet bij. Ook bedrijfsfe­estjes, viprecepti­es of mosselsoup­ers kunnen weer, al vallen zij wel in de tweede categorie (verplicht blijven zitten dus). De redenering erachter is dat zulke evenemente­n meer onbekenden samenbreng­t.

Unizo noemt dat “volstrekt onlogisch”. “Dit onderschei­d tussen publiek en privaat, dat hadden we totaal niet zien aankomen”, zegt gedelegeer­d bestuurder Danny Van Assche. “Dit is een regelrecht­e discrimina­tie tussen verschille­nde organisato­ren die echt niet door de beugel kan.”

Oliebollen op de kermis

Ook rommelmark­ten en kermissen kunnen weer als de gemeente ermee instemt. Essentieel is dat er voldoende ruimte is (maximaal “één bezoeker per anderhalve lopende meter aan het kraam”) en dat de markt- en kermiskram­ers een mondmasker dragen. Ook eten en drank mogen ter plaatse weer worden aangeboden. Goed nieuws voor wie op de kermis wil genieten van een pak oliebollen.

Over discotheke­n en dancings is er intussen een sluitende beslissing: die blijven onherroepe­lijk gesloten, net als openbare jacuzzi’s, stoomcabin­es en hammams. Alleen voor privégebru­ik kunnen die weer open.

Vanaf 1 augustus is het ook aan de burgemeest­er om te beslissen of evenemente­n met zittend publiek in bepaalde omstandigh­eden met meer mensen kunnen doorgaan dan de limiet. Dat gaat om sportwedst­rijden, evenemente­n of voorstelli­ngen. Ze moeten wel toestemmin­g krijgen van een bevoegde minister én een viroloog. Dat ook die laatste zijn zegje moet hebben in de beslissing, leidde in de Wetstraat tot discussie.

 ?? FOTO RR ?? Dansen, maar niet vermenigvu­ldigen.
FOTO RR Dansen, maar niet vermenigvu­ldigen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium