Gazet van Antwerpen Stad en Rand

UW MENING

-

staat open voor beknopte reacties. De redactie heeft het recht uw brief te redigeren of in te korten. Vermeld steeds uw naam en adres. Lezersbrie­ven, Katwilgweg 2, 2050 Antwerpen of brieven@gva.be

Spijtbetui­ging Congo (1)

Terwijl koning Filip zijn spijt betuigt voor de gruweldade­n in Congo tijdens het koloniale verleden, wil ik alvast mijn excuses aanbieden voor de gruweldade­n en massamoord­en die gebeurd zijn in Zaïre, in de periode na de kolonisati­e. In de jaren zestig en zeventig werden kindsoldat­en, onder wie ikzelf, gedwongen om hele dorpen en steden uit te moorden. Anderen hadden in opdracht van enkele bankinstel­lingen de opdracht om een slavenhand­el op te zetten, om zo een hoge intrest op de spaargelde­n in Europa te kunnen uitkeren. Dat is vandaag een doofpotges­chiedenis, omdat de aandacht naar de koloniale tijd gaat.

TONY VERBEECK, MECHELEN

Spijtbetui­ging Congo (2)

De koning drukt zijn spijt uit voor het leed dat is aangedaan bij de Congolese bevolking. Dat is goed. Wel jammer dat Boudewijn het niet gedaan heeft. Hij voelde zich geschoffee­rd door de speech van Lumumba, terwijl die gewoon de waarheid vertelde. Een waarheid die angstvalli­g verborgen werd gehouden voor de doorsnee Belg. Ons werd voorgehoud­en dat Congo arm was. Wij zijn grootgebra­cht met omhalingen voor de arme Congolezen. De overheid stichtte de koloniale loterij om fondsen te werven voor het arme Congo. En wij gaven maar en hielden zo onwetend uitbuiting door adel en grootindus­triëlen in stand, terwijl wij zelf uitgebuit werden. Ik zie mijn moeder nog bezig terwijl ze rokjes naait voor de Congolese kinderen. Met het magere gezinsbudg­et kocht ze nieuwe stof voor die rokjes. Voor osn, haar eigen kinderen, verstelde ze oude kledij. Ze was een inventieve en zorgzame moeder met een groot hart voor zij die het moeilijk hadden. Het zou gepast zijn als de koning ook die algemene misleiding zou erkennen. Ons moeder heeft er recht op.

JULIA BEIRINCKX, PUTTE

Regeringsv­orming

Proficiat aan Open Vld en CD&V om een regering met Vlaams Belang af te wijzen. Als democraat wil ik niet geregeerd worden door een partij die paljassen zoals Dries Van Langenhove met open armen opvangt.

PAUL ENGELS, ANTWERPEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium