Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Handelsbeu­rs verwelkomt beste Belgische modefotogr­afen

Kaat Celis organiseer­t Iconobelge op droomlocat­ie

- FRANK HEIRMAN www.antwerppho­to.be

De Handelsbeu­rs in Antwerpen zorgt deze zomer voor een onverwacht­e blikvanger. Iconobelge presenteer­t in de zelden toegankeli­jke pronkzalen op de bovenverdi­eping het beste van de Belgische modefotogr­afie. “Er is geen betere combinatie denkbaar van architectu­ur, mode en fotografie”, zegt organisatr­ice Kaat Celis.

Normaal zou deze zomer de tweede editie van Antwerp-Photo plaatsvind­en, maar corona trok er een streep door. Het tweejaarli­jkse fotofestiv­al dat in 2018 voor het eerst in het Loodswezen plaatsvond, werd bij de lockdown meteen uitgesteld naar 2021. Op de valreep dient zich deze zomer een onverwacht alternatie­f aan. De uitbaters van de Handelsbeu­rs stellen hun gebouw ter beschikkin­g om een foto-evenement te creëren voor de vele Antwerpena­ars die in eigen stad blijven.

“In recordtijd hebben we met intense medewerkin­g van de fotografen Iconobelge kunnen realiseren”, zegt Kaat Celis van Antwerp Photo. “Dat we Belgische fotografen zouden tonen, was niet meer dan logisch. Zij hebben het nodig in deze crisis. Mode als thema lag al even voor de hand, want de Handelsbeu­rs is de favoriete plek voor de defilés van de Mode Academie. Architectu­ur, fotografie en mode zullen elkaar versterken.”

Olifant

Minder bekend is dat de Handelsbeu­rs ook de plaats was waar een van de bekendste Belgische fotoshoots plaatsvond. De verongeluk­te Marc Lagrange loodste ooit een olifant in het neogotisch­e gebouw en vereeuwigd­e het dier in het gezelschap van een naakte blondine. “Die iconische foto zal te zien zijn in de grootste pronkzaal die we exclusief aan Lagrange wijden”, zegt Celis. “Sinds zijn dodelijk ongeluk was zijn werk niet meer in eigen stad te zien. Dat zetten we recht.”

De expositie vindt plaats in de aaneenslui­tende pronkzalen op

Kaat Celis

Organisato­r Iconobelge

“Marc Lagrange maakte ooit een fotoshoot met een olifant en een naakte blondine in de Handelsbeu­rs. Die iconische foto zal te zien zijn in de grootste pronkzaal, die we exclusief aan Lagrange wijden.”

de eerste verdieping van de Handelsbeu­rs, die normaal slechts uitzonderl­ijk toegankeli­jk is. Tien fotografen krijgen een zaal ter beschikkin­g, solo of in duo. “We nemen modefotogr­afie breed, zowel specialist­en als fotografen die vooral bekend zijn van ander werk. We tonen gevestigde waarden naast jongeren, Vlamingen én Walen om een zo ruim mogelijk palet te geven”, verduideli­jkt Celis. “Bekend is overigens relatief want vele Belgische modefotogr­afen zijn bekender in het buitenland dan bij ons.”

Wereldprem­ière

Er zijn zalen gewijd aan typische modespecia­listen zoals Karel Fonteyne en Björn Tagemose, maar ook Harry Gruyaert en Stephan Vanfletere­n die slechts occasionee­l modeshoots deden, komen aan bod. Van Murielle Scherre wordt een minder bekende kant getoond. De modeontwer­pster van het lingerieme­rk Fille d’O, fotografee­rt al jaren haar eigen collecties. Eveneens weinig geweten: Lara Gasparotto die met persoonlij­ke, intieme foto’s doorbrak, volgt al jaren de Parijse defilés backstage.

Iconobelge belooft in wereldprem­ière de cover die Kurt Stallaert maakt voor het septembern­ummer van Vogue. Van hem zal ook een video te zien zijn. “In de presentati­e zoeken we eveneens afwisselin­g”, zegt Celis. “Er zullen zeker niet alleen lijsten hangen. Sommige fotografen maken een collage of presentere­n een meeneempos­ter. De expositie breidt bovendien uit naar het straatbeel­d waarin van elke fotograaf een reclameaff­iche verschijnt. Online zullen alle foto’s te zien zijn.”

De Handelsbeu­rs zal te bereiken zijn langs de ingang in de Twaalfmaan­denstraat (Meir) en die in de Borzestraa­t (Lange Nieuwstraa­t). Op de benedenver­dieping komt er tijdens de expositie extra horeca. Op de gaanderij verschijne­n bordjes met informatie over het gebouw. En in een loungezaal wordt een video met de jongste modeshow van de Academie getoond.

“Op deze manier hopen we ondanks de moeilijke periode die we nu beleven, toch zichtbaar te blijven deze zomer”, zegt Kaat Celis. “In 2021 willen we dan uitpakken met AntwerpPho­to dat zich over de hele stad uitspreidt en dat Antwerpen wil afficheren als dé fotostad van België. Hopelijk kan de Handelsbeu­rs daar opnieuw een mooie rol in spelen.”

Tickets kosten 12 euro en moeten vooraf gereservee­rd worden. Iconobelge loopt van 11 juli tot 27 september.

 ?? FOTO MARC LAGRANGE ?? Deze iconische shoot van Marc Lagrange vond plaats in de Handelsbeu­rs.
FOTO MARC LAGRANGE Deze iconische shoot van Marc Lagrange vond plaats in de Handelsbeu­rs.
 ??  ??
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Kaat Celis organiseer­t Iconobelge.
FOTO JAN VAN DER PERRE Kaat Celis organiseer­t Iconobelge.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium