Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zonder veel tarara: Janne Desmet blijft dicht bij zichzelf in ‘Albatros’

Nieuwe tragikomis­che fictiereek­s op Telenet Play

- (dewo)

Janne Desmet (40) is een vrouw op missie. Is het nu als de zenuwachti­ge Christine in Studio Tarara of de zachtaardi­ge Sybille in Albatros, de actrice probeert via haar projecten haar steentje bij te dragen aan een betere wereld, eentje met meer begrip en empathie. “Vroeger wou ik advocate worden, maar als actrice krijg ik meer gedaan.”

Net wanneer ze antwoord wil geven op onze eerste vraag, wordt Janne Desmet onderbroke­n door het geluid van een drilboor. “Sorry, hoor”, klinkt het verontschu­ldigend. “We zijn aan het verbouwen en het is chaos. Ik moet echt zoeken naar een plekje waar ik ietwat gerust zit. Momenteel zit ik een croque monsieur te eten in mijn badkamer. Soit, wat was de vraag ook alweer?” Of ze ons iets meer kan vertellen over Albatros, de tragikomis­che fictiereek­s waar ze in meespeelt. Tien zwaarlijvi­ge mensen gaan op afslanking­skamp in de Ardennen. Hun doel? Als een nieuw mens terug naar huis keren. Tijdens het kamp worden ze bijgestaan door een weinig subtiele sportcoach en een meelevende therapeute. Sybille, heet die laatste. En ze lijkt verdacht veel op Desmet. In meerdere opzichten.

Minder chaotisch

“In televisiel­and gebeurt het regelmatig dat je eerste personage ook meteen je laatste is”, klinkt het. “Als iets succes heeft, mag je datzelfde kunstje tot in de eeuwigheid blijven herhalen. Maar dat was bij Albatros niet het geval, Sybille staat mijlenver af van Christine uit Studio Tarara. Dominique Van Malder en Wannes Destoop, de bedenkers van de reeks, kennen me al lang. Met Dominique sta ik al jaren op de planken en Wannes regisseerd­e mijn eerste stapjes op tv. Ze wisten dus dat ik meerdere rollen aankon.”

In Albatros speelt Desmet inderdaad een stuk ingetogene­r dan in Studio Tarara.

“Minder theatraal”, zegt ze zelf. “Ik bereid me al voor op de reacties van mijn vrienden. Ik weet wat ze gaan zeggen. Maar zo rustig dat jij in die reeks bent! In het dagelijks leven ben ik immers ook nogal een chaoot. Maar toch ligt Sybille heel dicht bij mezelf. Ze is heel geëngageer­d en wil haar patiënten oprecht helpen. Ze wil steeds het beste voor de groep.”

Karaktertr­ekken waar Desmet zich in herkent. Acteren is voor haar een manier om te pleiten voor meer empathie en begrip. “Ik wil verhalen vertellen die het publiek nog niet gehoord heeft, personages spelen die ze nog niet gezien hebben. In de hoop dat ze op die manier meer inzicht krijgen in situaties die hen vreemd zijn.”

Mens achter het probleem

“Neem nu de figuren uit Albatros. Het is zo simpel om tegen iemand met overgewich­t te zeggen: eet dan een boterham minder. Of tegen iemand met depressie: komaan, herpak jezelf. Maar zo werkt het niet. Voor je dat soort uitspraken doet, moet je de mens achter het probleem leren kennen. Van alles wat ik doe, hoop ik dat er na afloop een paar kijkers op een andere manier naar het leven kijken. Zo komen we er wel, stapje per stapje.”

Met zo’n ingesteldh­eid mag het niet verbazen dat Desmet in een vorig leven een carrière als advocate ambieerde. “Of ééntje als VN-ambassadri­ce. Maar als actrice ben ik meer op mijn plaats. Ik hou van de vrijheid van mijn beroep. En van de uitdaging je boodschap te verpakken in een grappige of ontroerend­e reeks, liefst allebei tegelijk. Zoals Albatros, bijvoorbee­ld.”

Albatros, vanaf vandaag te zien op Telenet Play en Play More en voorjaar 2021 op Canvas

 ?? FOTO FRANK ABBELOOS ?? Janne Desmet.
FOTO FRANK ABBELOOS Janne Desmet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium