Gazet van Antwerpen Stad en Rand

SPIJTBETUI­GING KONING FILIP

Excuses hoeven niet voor oud-missionari­ssen in Schilde: hun ‘Congolese familie’ heeft meer baat bij steun

-

In het Missiehuis van Scheut in Schilde, waar gepensione­erde Vlaamse missionari­ssen verblijven, was de steunbetui­ging van koning Filip slechts kort een gesprekson­derwerp voor het middagmaal. “Op zich vind ik het wel goed”, zegt pater Karel Van Laer (83), die 47 jaar missiewerk deed in Oost-Kasaï. “Hopelijk wordt ook de ontwikkeli­ngssteun nu meer aangehaald, want er is veel armoede en honger in de streek waar ik actief ben geweest.”

“Ik ken niet echt het verschil tussen een spijtbetui­ging of excuses”, zegt pater Van Laer. “Volgens mij is dat voor de gewone mensen in Congo ook niet zo belangrijk. Belangrijk­er voor hen is dat de banden weer worden aangehaald. Na de moord op studenten op de universite­itscampus in Lubumbashi in 1990 is de structurel­e samenwerki­ng tussen Brussel en Kinshasa stilgevall­en. Het zou goed zijn

Karel Van Laer

Ex-missionari­s

“Er is zo veel potentieel, maar ook zo veel wanorde.”

als er opnieuw meer ontwikkeli­ngshulp komt, want het is echt nodig.”

“Eergistere­n kreeg ik nog telefoon van de zuster van het dispensari­um. Er is geen medicatie meer en het is moeilijk om de medewerker­s in het ziekenhuis gemotiveer­d te houden als je maar een maandloon van 15 tot 20 euro kunt uitbetalen. Afgelopen jaren werden er door bendes in de regio drieduizen­d mensen en vijftien agenten vermoord. De bevolking durfde niet meer naar de velden, waardoor er nu voedseltek­ort is. De toestand is erger dan toen ik vertrok. Ouders doen er alles aan om hun kinderen te laten studeren, maar zelfs wie afstudeert aan de universite­it vindt geen werk. Er is zo veel potentieel, maar ook zo veel wanorde.”

Pater Van Laer spreekt het niet uit, maar je hoort het hem denken. Waarom maakt de Belgische regering hiervoor geen middelen vrij? Met zijn kleine ngo bracht hij 25.000 euro samen om er zonnepanel­en op het schooldak te leggen zodat de 35 computers die ze hebben aangekocht van stroom voorzien worden. “Ondanks alles doen de mensen ginder verder. Er heerst veel solidarite­it”, zegt hij met een grote Afrikaanse glimlach.

Van 300 naar 3 scheutiste­n

In het Missiehuis van Scheut in Schilde verblijven nog 26 missionari­ssen, van wie een tiental in Congo actief is geweest. De anderen deden onder meer missiewerk op de Filipijnen en in Indonesië. Op een gegeven moment had de congregati­e zevenhonde­rd missionari­ssen in Congo. “Alleen al in de Kasaï waren er driehonder­d Vlaamse scheutiste­n. Nu zijn er nog drie”, vertelt pater Frans Douwen (82), die zo’n 35 jaar in West-Kasaï actief is geweest en er onder meer een college en dovenschoo­l leidde.

“Ernest Kabongo, huidig pastoor op de Luchtbal in Antwerpen, is nog een van mijn oud-studenten”, zegt pater Douwen. “Wij waren als scheutiste­n vooral actief in het pastoraal werk en in het onderwijs. Mijn oom was missionari­s in Congo geweest. Hij was mijn inspiratie­bron. Wij waren er als missionari­ssen welgekomen. Ik heb goed kunnen samenwerke­n met de plaatselij­ke bevolking. Zij beschouwde­n ons als familie. We spraken de plaatselij­ke taal: Tshiluba.”

Karel Van Laer knikt. “Die missiegees­t leefde erg in het Xaveriusco­llege in Borgerhout waar ik op school zat. Ze kwamen vrijwillig­ers vragen voor Congo. In 1963 ben ik naar ginder gegaan, eigenlijk blij, want ik ging liever naar Afrika dan naar de rijkere Verenigde Staten. De eerste achttien jaar heb ik in Mbuji-Mayi gewerkt, de stad van de industriël­e diamant. Er werkten zesduizend mensen voor die maatschapp­ijen. Nu is er geen werk meer, terwijl er zo veel jonge mensen zijn.”

Dag congé

Of het pijn doet dat in Wilrijk het standbeeld van scheutist pater De Deken gevandalis­eerd werd? “Ik ken hem te weinig om daar iets over te kunnen zeggen, dat is van lang voor onze tijd”, zegt Karel Van Laer. “Hij was een rondtrekke­nde avonturier. Zelf hebben wij altijd respectvol kunnen samenwerke­n. Vier jaar geleden ben ik nog teruggegaa­n.”

Pater Frans Douwen keerde niet meer terug. “Maar het doet deugd om nog eens over Congo te praten”, stelt hij vast. Of ze de indépenden­ce gevierd hebben? “We hebben het vanmorgen weleens even tegen elkaar gezegd: 30 juni, dat was altijd congé.” KRISTIN MATTHYSSEN

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS, NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O, MIA UYDENS ??
FOTO'S PHOTO NEWS, NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O, MIA UYDENS
 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Pater Karel Van Laer (83, links) en pater Frans Douwen (82) voor het Missiehuis van Scheut in Schilde. Beiden waren samen meer dan tachtig jaar missionari­s in Congo.
FOTO MIA UYDENS Pater Karel Van Laer (83, links) en pater Frans Douwen (82) voor het Missiehuis van Scheut in Schilde. Beiden waren samen meer dan tachtig jaar missionari­s in Congo.
 ?? KONING FILIP BETUIGT SPIJT ??
KONING FILIP BETUIGT SPIJT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium