Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Commissie buigt zich over Congo én Rwanda en Burundi

- (fem)

De Kamer zet vandaag al een reeks experts aan het werk die tegen september een eerste rapport moeten presentere­n over ons koloniaal verleden in Congo. Met als centrale vraag: moet België zijn excuses aanbieden voor wat daar allemaal is aangericht?

Een titanenwer­k. Zo omschrijft professor koloniale geschieden­is Idesbald Goddeeris (KU Leuven) het werk dat in het parlement moet gebeuren. “De onderzoeks­commissie die de moord op Patrice Lumumba heeft onderzocht, heeft er al twee jaar over gedaan en dat ging over één specifieke gebeurteni­s. Nu wordt heel de koloniale geschieden­is bekeken.”

Volgens commissiev­oorzitster Els Van Hoof (CD&V) staat het zo goed als vast dat de hele “Belgische periode” (Congo Vrijstaat van 1880 tot 1908 en Belgisch Congo tot de onafhankel­ijkheid in 1960) wordt onderzocht. “Ik denk dat we niet genoeg beseffen dat de hele wereld nu op ons kijkt. Er wordt altijd verwezen naar buitenland­se voorbeelde­n, maar Nederland heeft zich bijvoorbee­ld alleen maar verontschu­ldigd voor het dekolonisa­tieproces, niet voor heel het koloniale verleden. Wat wij gaan doen, is nog nooit gebeurd”, aldus Van Hoof.

Mandaatgeb­ieden

En nog opvallend: de bijzondere commissie buigt zich mogelijk ook over gewezen mandaatgeb­ieden

Rwanda en Burundi. Die twee landen kreeg België er na WOI tot 1962 bij. Voordien waren ze in Duitse handen. Niet dat er net zoals in Congo grote gruwelijkh­eden gebeurden, maar volgens professor Goddeeris hebben de Rwandese genocide en de spanningen tussen de Tutsi’s en de Hutu’s toch ook koloniale wortels. “Door bijvoorbee­ld verschille­n tussen bepaalde groepen uit te vergroten en die tegen elkaar op te zetten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium