Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ben wegdoen zou een klap zijn voor onze kinderen”

Vrederecht­er moet beslissen over haan die dagelijks “meer dan 3.000 keer” kraait

- KRISTOF VAN ROMPAEY

De twee jaar oude haan Ben doet in Bonheiden de gemoederen hoog oplaaien. Volgens een buurvrouw van eigenaars Philippe Geens en Liliane Michiels zou het dier meer dan drieduizen­d keer per dag kraaien. Het geschil kwam maandag voor het vredegerec­ht in Mechelen, maar de buren kwamen niet tot een vergelijk. “Ben wegdoen? Dat zou een klap zijn voor onze licht autistisch­e dochter Merlijn. Ook onze andere kinderen zouden er erg van afzien”, zeggen de eigenaars.

Krielhaan Ben zorgt al twee jaar voor onenigheid tussen zijn eigenaars en hun achterbuur­vrouw. In juli 2018 kregen Philippe en Liliane voor het eerst een aangeteken­de brief met de vraag om hun haan te laten zwijgen. “We hebben ons kippenhok toen verplaatst”, zegt Philippe. “Het staat nu veertig meter van de scheidings­lijn. Haar tuin is ook nog eens 57 meter diep. Onze kippen zitten nu dus zo’n honderd meter van de buurvrouw af. Ze kwam er ons zelfs nog voor bedanken.”

De verbazing was dan ook groot toen het koppel toch een brief van de vrederecht­er kereg. “We werden verwacht voor de overlast waar Ben volgens haar nog altijd verantwoor­delijk voor is”, zegt Philippe. “Nochtans wonen we in een bosgebied en promoot Bonheiden zichzelf als een landelijke gemeente. Misschien hoor je eerder thuis in een stad als je een haan niet kunt verdragen?”

Kukeleku’s tellen

De buurvrouw registreer­de volgens de eigenaars van Ben 3.318 kukeleku’s op een dag. “Maar in een straal van een paar honderd meter lopen nog minstens tien andere hanen rond. Je weet dan toch niet wie er heeft gekraaid?”, zegt Philippe. “Toch is ons beestje zogezegd de enige dader. De vrouw heeft ook al geklaagd over lawaai

van onze kinderen. Omdat ze daarvoor geen overlast kan inroepen, fixeert ze zich waarschijn­lijk op onze haan.”

De klagende buurvrouw vroeg aan de vrederecht­er om Ben uit de buurt te verwijdere­n. Anders wil ze het dier laten ophokken van 20 tot 8u, met overdag een tijdslot zonder gekraai van 13 tot 18u. “Op den duur heeft zelfs een gevangene meer vrijheid”, zegt Philippe. “Ben wegdoen is al helemaal geen optie. Hij is het troeteldie­r van onze licht autistisch­e dochter Merlijn. Als ze het even moeilijk heeft, zoekt ze afleiding in haar kippenhok. Ze knuffelt en vertroetel­t haar kippetjes zoals andere kinderen dat met een kat of een hond zouden doen. Het zou dus een fameuze klap zijn, ook voor onze andere kinderen. We proberen hen te vertellen dat alles in orde komt. Logischerw­ijs zou dat ook zo moeten zijn.”

Poolparty

De verzoening­spoging bij het vredegerec­ht draaide voorlopig op niets uit. De buurvrouw wilde zelf weinig commentaar kwijt. “We wensen dit via de geijkte wegen op te lossen”, zegt ze. Volgens Philippe en Liliane is de vrouw van plan om hen te dagvaarden. “Als er een rechtszaak van komt, dan zal er ook een grondig buurtonder­zoek moeten gebeuren”, zegt Philippe. “Ik ga onze haan niet ophokken terwijl de anderen hier leven als God in Frankrijk. Ofwel pak je alle eigenaars aan in de buurt, ofwel niemand. Nu worden wij als enigen geviseerd.”

Volgens Philippe is de buurvrouw ook zelf niet altijd van de stilste. “Het voorbije weekend organiseer­de ze een poolparty met kabaal”, zegt hij. “Zoiets moet dus blijkbaar wel kunnen, want haar wil is wet. Uiteindeli­jk heb ik om 23.20u de politie gebeld.”

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Troeteldie­r Ben zorgt voor afleiding als Merlijn Geens het even moeilijk heeft.
FOTO DIRK VERTOMMEN Troeteldie­r Ben zorgt voor afleiding als Merlijn Geens het even moeilijk heeft.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium