Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Heel wat spelers einde contract door coronacris­is en discussie over competitie­formule

-

“Eerst even met mijn gezin tot rust komen en wat genieten. Daarna bekijk ik wel wat mijn mogelijkhe­den zijn. Ik wil graag nog een jaartje voetballen.” Het waren de woorden van Arjan Swinkels nadat hij had vernomen dat hij bij KV Mechelen geen nieuw contract kreeg. Zo makkelijk zal het deze keer niet worden om elders een nieuw contract te versieren. Niet voor de 35-jarige Swinkels, maar ook niet voor de 54 andere profspeler­s die in België hun contract niet verlengd zagen. Zij zijn vanaf vandaag officieel werkloos.

Elk seizoen lopen er heel wat contracten af. 30 juni is de officiële einddatum. Bespreking­en met de sterspeler­s over een nieuwe verbinteni­s worden altijd vroeg aangevat. Dat zijn de ‘A-spelers’. Voor de goede clubspeler­s, laten we ze de ‘B-spelers’ noemen, wordt er doorgaans vanaf januari onderhande­ld. Met hen gaat het dan over de voorwaarde­n en wordt er wat gepingpong­d. Een beetje meer of minder, maar meestal komen ze er wel uit. De mindere goden, de ‘C-spelers’, krijgen geen nieuw contract, maar kunnen bij een lager gerangschi­kte club of een ploeg uit 1B aan de slag.

Dit jaar is alles anders. De coronacris­is noopt de clubs ertoe aflopende contracten niet meer te verlengen. Het gáát gewoon niet. Elke verbinteni­s is er eentje minder, geld dat kan worden uitgespaar­d om de crisis te overleven. Hoeveel aflopende contracten zijn er verlengd sinds het coronaviru­s? Dat van Mbokani (Antwerp), Kainourgio­s (Zulte Waregem), Sardella (Anderlecht) en D’haene (Kortijk). Er zijn ook niet meer dan een handvol spelers van wie de huurperiod­e werd verlengd. Sobol (Club Brugge) is er eentje van. De overige 90 procent werd terug naar afzender gestuurd. Opties worden ook nauwelijks gelicht. Als de selectie ingekrompe­n kan worden, dan gebeurt het.

Kleinere kernen

“Dat merken wij ook”, zegt ex-Rode Duivel Patrick Vervoort, tegenwoord­ig bij het spelersbeg­eleidingsb­ureau Let’s Play. “Er is minder geld, maar de clubs gebruiken dat ook in de contractbe­sprekingen. Voor de topspelers zal altijd nog wel geld klaar liggen - kijk naar Mbokani bij Antwerp. Maar voor de nummers 25 tot 30 wordt het heel moeilijk. De kernen worden kleiner.”

“We leven in een nieuwe realiteit”, beaamde Matthias Leterme, algemeen directeur van Kortrijk, al. “De inkomsten dalen en dus zal iedereen moeten besparen. Waar een eersteklas­ser vroeger koos voor een selectie van 26 à 27 spelers, zal nu geopteerd worden voor slechts 22 à 23.”

Maar ook voor de spelers die de voorbije jaren veel geld verdienden, zal het slikken worden. Steven Defour, Kevin Mirallas, Sinan Bolat en Samir Nasri hebben bijvoorbee­ld een mooie bankrekeni­ng. “Ik lig er niet wakker van dat Antwerp me geen nieuw contract gaf”, aldus Defour. “Ik zag het aankomen. Ik heb nog tijd. Er ligt van alles op tafel (onder meer enkele pistes uit

Turkije, red.), dus we zullen wel zien. De transferpe­riode duurt nog lang.”

Pas begin oktober sluit de mercato. Dat er nog lang kan worden getransfer­eerd, daar heeft de 32-jarige middenveld­er gelijk in. Maar hij mag niet vergeten dat corona ook in andere landen hard toesloeg. Bolat geniet interesse van Besiktas en Galatasara­y, maar ook daar is de economisch­e crisis de gezondheid­scrisis aan het wegduwen. En dat in China of een ander exotisch land de bomen nog altijd tot in de hemel groeien, is ook hoogst twijfelach­tig. “Het zal voor die spelers toch zo’n exotische bestemming moeten worden”, weet Vervoort. “China, Qatar... Daar betalen ze nog graag voor grote namen. Als die spelers dat niet zien zitten, wordt het moeilijk. Tenzij ze zwaar willen inleveren om te blijven voetballen.”

Of zoals Defour vroegtijdi­g terugkeren naar KV Mechelen? “Op dit moment is daar nog geen sprake van”, zegt die.

Geduld

Stijn Francis, de makelaar van onder anderen Dries Mertens, pleit voor geduld. “Het is moeilijk in te schatten”, klinkt het. “In veel landen zijn de competitie­s nog bezig. Mogelijk komt het pas op gang als het seizoen ook daar afgelopen is. Of het met het terugschro­even van de budgetten zo’n vaart zal lopen, valt af te wachten.”

Toch is het de vraag of de geesten niet nog moeten rijpen. Je hebt ook nog de categorie van pakweg Hervé Kagé, Arjan Swinkels, Joseph Akpala en Sandy Walsh. Voetballer­s die mooie contracten hadden, maar die zich ervan bewust moeten zijn dat die niet meer te evenaren zijn. “Voor die jongens is het niet hopeloos, maar al het gehakketak over de competitie - 16 of 18 ploegen - helpt hen natuurlijk niet”, besluit Vervoort. “Waasland-Beveren, Beerschot, OH Leuven... Ze weten nog niet waar ze volgend seizoen zullen spelen. Mogelijk zijn voor die clubs spelers uit die zogenaamde tweede categorie nog haalbaar. Maar ze worden afgeremd door de onduidelij­kheid.”

“Voor de topspelers zal er altijd nog wel geld klaar liggen. Kijk naar Mbokani bij Antwerp. Maar voor de nummers 25 tot 30 wordt het heel moeilijk.” Patrick Vervoort Spelersbeg­eleider bij Let’s Play

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium