Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opstoot corona op geriatrie en revalidati­e van Jan Palfijn

Geen bezoekers en geen nieuwe opnames mogelijk na vaststelli­ng 26 besmetting­en

-

Op de afdelingen geriatrie en revalidati­e in ZNA Jan Palfijn vond of vindt een opstoot van coronabesm­ettingen plaats. Sinds midden juni hebben 26 patiënten en medewerker­s positief getest. Niemand moest

naar intensieve zorgen.

“Midden juni hebben we twee gevallen van corona met symptomen ontdekt”, legt ZNA-woordvoerd­er Tom Van de Vreken uit. “Die twee hebben we meteen in quarantain­e geplaatst. We hebben het bezoek en opnames op de afdelingen meteen stopgezet. Dan hebben we een testprogra­mma opgezet waarbij we alle patiënten en medewerker­s herhaaldel­ijk hebben getest.”

“Uit de tests bleek dat twaalf personeels­leden, een student en dertien patiënten besmet waren met het virus”, zegt Van de Vreken. “Die besmette personeels­leden hebben we naar huis gestuurd en de besmette patiënten hebben we apart gezet.” Een deel van hen testte positief zonder enige symptomen te vertonen. Niemand zou er erg aan toe geweest zijn en er is dan ook niemand naar intensieve zorgen moeten gaan.

De opnamestop en het verbod op bezoek gelden nog steeds. Maar ondertusse­n lijken de afdelingen geriatrie en revalidati­e stilaan coronavrij te worden. Sommige van de medewerker­s die besmet waren en nu geen symptomen meer vertonen, zijn al terug aan de slag. Vrijdag wordt iedereen opnieuw getest. Als er dan niemand positief test, worden bezoek en opnames op de afdeling opnieuw toegelaten.

Woordvoerd­er Van der Veken zegt dat het ziekenhuis zeker niet verrast was. “Jan Palfijn wist, net zoals andere ziekenhuiz­en, dat de versoepeli­ng van de maatregele­n voor een toename in de besmetting­en kon zorgen. We wisten dat de kans groter was.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES/SCIENCE PHOTO LIBRARY RF ??
FOTO GETTY IMAGES/SCIENCE PHOTO LIBRARY RF

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium