Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We zijn het gewoon dat hij wint”

Trots, teleurstel­ling en door corona vooral geen feest bij fans na dubbel zilver voor Wout van Aert

-

Trots, maar toch ook een beetje teleurgest­eld. Dat is het gevoel dat supporters van Wout van Aert in Lille overhielde­n aan de zilveren medaille van hun wielerheld op het WK wielrennen. “Hij moet volgend jaar in België maar wereldkamp­ioen worden”, zegt supporter Danny Aerts.

Door de coronamaat­regelen waren er zondag in het parochiece­ntrum Sint-Pieter en in staminee De Crawaett in Lille sowieso geen uitbundige taferelen. Een paar tientallen supporters van Wout van Aert volgden het WK wielrennen netjes vanop hun stoel aan een tafeltje in de cafés. De verwachtin­gen voor een gouden medaille waren hooggespan­nen, maar uiteindeli­jk moest Wout van Aert zijn meerdere erkennen in de Fransman Julian Alaphilipp­e. De trouwe fans zijn heel trots dat de Lillenaar, die in Herentals woont, toch met twee zilveren medailles van het wereldkamp­ioenschap naar de Kempen terugkeert.

Jos Van Echelpoel van de supporters­club van Wout van Aert volgde de rit in het café van het parochiece­ntrum. “Wout zelf zal zeker teleurgest­eld zijn, want in de sport telt alleen de eerste plaats”, zegt Van Echelpoel. “Maar het was wel te verwachten dat Alaphilipp­e zou gaan aanvallen. Ik ben toch heel blij dat hij op het podium staat. Twee keer zilver is ook mooi.”

De Ronde en Roubaix

Supporters Patrick Wouters, Karin De Rademaeker, Paul Dockx en Erna Stickers kunnen ook leven met het resultaat. “Ik ben teleurgest­eld, maar ook trots. Je moet dit resultaat ook zien in het perspectie­f van zijn prestatie in de Ronde van Frankrijk”, vertelt Patrick Wouters. “Wout is sowieso de revelatie van het seizoen. Maar er volgen nog belangrijk­e koersen. Hij kan nog heel goed presteren in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.”

Erna Stickers zit al jaren steevast met haar hondje Duts op de eerste rij in het parochiece­ntrum om de belangrijk­e ritten met Wout te volgen. De sfeer is dit jaar door corona wel helemaal anders, met een lege zaal en een handvol supporters. “Wout heeft het toch heel goed gedaan, als je weet van waar hij is moeten terugkomen na zijn zware val in de Ronde van Frankrijk vorig jaar”, benadrukt de Lilse fan. “En natuurlijk is Alaphilipp­e ook een echte klasbak.”

Bert Rymen en zijn vrouw Annie

Dillen uit Lille keken met een drankje rustig naar de wedstrijd op het tv-scherm achter de toog. “Het was duidelijk dat niemand in het groepje van de achtervolg­ers op Alaphilipp­e met Wout naar de meet wilde rijden. En zijn ploegmaat Roglic heeft ook geen extra inspanning gedaan”, vertellen ze. “Wout heeft heel goed gereden, maar in de sport telt de tweede plaats eigenlijk niet. Elke topsporter wil eerst eindigen.”

Bubbel

In het naburige staminee De Crawaett was er zondag van een feeststemm­ing ook geen sprake. Een bubbel van een tiental supporters toostte wel uitgebreid op de twee zilveren medailles die Wout van Aert in zijn prijzenkas­t mag bijzetten. “We volgen Wout al van toen hij heel klein was. Misschien zijn we het te goed gewoon dat hij altijd wint”, vragen ze zich af. “Maar als je twee keer zilver behaalt op je eerste wereldkamp­ioenschap op de weg, dan mag je toch heel tevreden zijn.”

De supporters kijken al uit naar de klassieker­s van de komende weken en naar het WK van volgend jaar, dat plaatsvind­t van 18 tot 26 september in Vlaanderen. “We kunnen alleen maar hopen dat Wout volgend jaar in ons eigen België de wereldtite­l behaalt”, legt Danny Aerts uit. “Het grote voordeel is dat we dan zelf massaal aanwezig zijn om hem aan te moedigen.”

Bert en Annie

uit Lille

‘‘Wout heeft heel goed gereden, maar elke topsporter wil eerst eindigen.’’

FOTO MIA UYDENS

Jos Van Echelpoel

Supporters­club Wout van Aert

‘‘Ik ben blij dat hij op het podium staat. Twee keer zilver is ook mooi.’’

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Een groepje trouwe fans juicht in staminee De Crawaett in Lille om de tweede plaats van Wout. De bubbel volgde het WK op een groot scherm.
FOTO MIA UYDENS Een groepje trouwe fans juicht in staminee De Crawaett in Lille om de tweede plaats van Wout. De bubbel volgde het WK op een groot scherm.
 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Supporters Patrick, Karin, Paul, Erna en hondje Duts kunnen leven met het resultaat. “Er volgen nog belangrijk­e koersen.”
FOTO MIA UYDENS Supporters Patrick, Karin, Paul, Erna en hondje Duts kunnen leven met het resultaat. “Er volgen nog belangrijk­e koersen.”
 ??  ??
 ?? FOTO MIA UYDENS ??
FOTO MIA UYDENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium