Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zelfs mét vaccin nog tot na volgende zomer coronamaat­regelen”

Johan Neyts (KU Leuven) tempert verwachtin­gen rond vier kandidaat-vaccins in eindfase

-

“Te veel mensen denken dat we tegen maart volgend jaar een spuitje krijgen en dat het dan gedaan is met mondmasker­s, afstand houden en coronamaat­regelen. Niets is minder waar.” Dat zegt viroloog Johan Neyts (KU Leuven), die vindt dat het tijd is voor meer realisme rond de vier kandidaatv­accins die op dit moment in de laatste testfase zitten. “Als sommige maar 50% beschermin­g zouden bieden, moet je je afvragen of we ze wel massaal moeten gebruiken.”

Nu nog de winter uitzweten, in april een prikje en dan zorgeloos de zomer van 2021 in. Met corona als nare herinnerin­g uit dat rampjaar 2020. Het is verleideli­jk om zo te denken, nu verschille­nde kandidaat-vaccins in de eindsprint lijken te zitten. De Amerikaans­e farmagigan­t Johnson & Johnson begint nu met testen op 60.000 proefperso­nen. Vier kandidaat-vaccins zitten in de derde fase van klinisch onderzoek: dat van Johnson & Johnson, dat van AstraZenec­a (waar ons land 7,5 miljoen dosissen van gereservee­rd heeft), dat van Moderna en dat van Pfizer. In maart kan er in ons land worden gevaccinee­rd, schat minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld).

Maar hoe sterk zal zo’n vaccin zijn? In het zogenaamde protocol van ‘ons’ kandidaat-vaccin schrijft AstraZenec­a dat het op 50% efficiënti­e mikt. Dat het dus werkt bij de helft van de mensen die het nemen: dat is ook de drempel die onder meer de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie aanraadt. “Maar dat is laag”, zegt viroloog Johan Neyts (KU Leuven). “Om echt een impact te hebben op de pandemie, zou je de lat een stuk hoger moeten leggen. Je kunt je afvragen of je het vaccin wel moet beginnen te verdelen als het maar net 50% zou halen.” Drempel van 60% Uit wiskundige modellen die in het

American Journal of Preventive Medicine zijn verschenen, blijkt dat een vaccin minstens 60% efficiënt moet zijn om een epidemie te doen uitdoven. En dat is als iederéén het neemt.

“Het moet nog blijken of een van de kandidaat-vaccins dat zal halen”, zegt Neyts. “En er zijn ook andere dingen waar je rekening mee moet houden: op het kandidaat-vaccin van Johnson &

Johnson na gaat het om vaccins waarvan je twee dosissen moet krijgen. Dat heeft zijn impact op hoe je het praktisch zal regelen om iedereen te vaccineren. AstraZenec­a en Moderna zetten ook in hun einddoelen dat ze willen dat het vaccin beschermin­g biedt tegen de milde symptomen van Covid-19. Of het dan voldoende beschermt tegen ernstige symptomen, is nog onzeker. Dat moet de komende maanden allemaal nog blijken uit de studies.”

Niet in één dag opgelost

De belangrijk­ste les in de race richting een goed werkend vaccin? “Dat het niet in één dag opgelost zal zijn. Dat de coronamaat­regelen niet in de vuilbak zullen mogen vanaf de eerste vaccinatie­s”, zegt Neyts. “De verwachtin­gen zijn nu te hoog gespannen. We zullen het volgend voorjaar en volgende zomer zeker nog niet zonder coronamaat­regelen kunnen doen. Dat wil niet zeggen dat ik niet hoopvol ben dat we op termijn een effectief vaccin zullen hebben. Maar het zal niet zo snel gaan als we nu te vaak willen geloven.”

 ?? FOTO RR ?? Johan Neyts: “De verwachtin­gen zijn te hoog gespannen.”
FOTO RR Johan Neyts: “De verwachtin­gen zijn te hoog gespannen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium