Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Laatste rechte lijn naar Vivaldi

Begrotings­bespreking moet alle puzzelstuk­jes doen passen

- ARNOUT GYSSELS

De Vivaldipar­tijen kunnen de finish ruiken. Op tafel ligt de begroting, die alle elementen uit het regeerakko­ord moet samenbreng­en. Geen gemakkelij­ke oefening, want de boeken staan door corona alleen nog maar meer in het rood. Tijd hebben ze nog tot maandagavo­nd. “We zullen niet slapen”, maakt coformateu­r Paul Magnette (PS) zich sterk.

regeringso­nderhandel­ingen zijn de laatste rechte lijn ingegaan. “Er is vooral nog veel werk”, zuchten onderhande­laars van alle partijen. Dossiers gaan van werkgroepe­n naar de plenaire vergaderin­g van de partijvoor­zitters en terug. “De timing is bijzonder ambitieus”, klinkt het. “Maar het tempo ligt hoog.”

Pensioenen en fiscalitei­t passeerden de revue, tegen zondagavon­d bogen de Vivaldi-partijen zich over de begroting, die alle puzzelstuk­jes moet doen passen.

Dat gaat niet zonder slag of stoot. Corona sloeg de bodem weg van onder de overheidsf­inanciën, die na de regering Michel al dik in het rood stonden. Elke partij aan tafel heeft bovendien een wenslijstj­e met maatregele­n die nog eens geld moeten kosten. Bij de liberalen wijzen ze vooral naar de rode en groene eisen. “Je krijgt dat niet in een budget.”

Meer dan ruimte voor 3 à 4 miljard euro aan nieuw beleid zien zij niet. Ook CD&V hamert op een

“geloofwaar­dige begroting”. Aan de onderhande­lingstafel zetten de liberalen de lat zelfs heel strak. “Maar die beperking staat niet in het raamakkoor­d van Rousseau en Lachaert”, zegt een socialisti­sche bron. Hoe dan ook zal er wellicht geen ruimte zijn voor alle wensen. Dan is het wheelen en dealen tot ze eruit raken.

Pensioenen en uitkeringe­n Een van de voornaamst­e stokpaardj­es van de partijen is het minimumpen­sioen op 1.500 euro.

Vooral voor PS en sp.a is dat van levensbela­ng De grote vraag is of dat netto of bruto moet zijn. Het heeft er alle schijn van dat het op bruto zal uitdraaien. Louter en alleen omdat dat voor de staatskas een enorm verschil maakt, in de grootteord­e van miljarden. “Voor de mensen zal dat toch niet veel verschil maken”, klinkt het.

Zeker omdat er nog wel eisen zijn. Het optrekken van de laagste uitkeringe­n bijvoorbee­ld. Het eisenpakke­t van de socialiste­n alleen draait al uit op 3 à 4 miljard euro. En dan moeten de groenen nog komen.

Zij willen een klimaatwet en het behoud van de kernuitsta­p. Ook dat zal geld kosten aan investerin­gen, want je moet de energiebev­oorrading garanderen. Dat kun je enkel door het bouwen van nieuwe gascentral­es en een grote push op hernieuwba­re energie. De tijd dringt bovendien, over drie jaar moeten de eerste kerncentra­les al dicht. Over vijf jaar mag geen enkele nog draaien.

En dan moet de premier nog geDe kozen worden. Het is intussen duidelijk dat enkel coformateu­rs Paul Magnette (PS) en Alexander De Croo (Open Vld) nog echt kans maken. CD&V heeft nog een kleine claim, MR schaart zich intussen achter De Croo. Beiden hebben voor- en tegenstand­ers. MR huivert ervan om Magnette de Zestien binnen te loodsen, CD&V verzet zich tegen De Croo. “Dat zal nog fameus clashen”, klinkt het. Vooral omdat wie de premier levert, wellicht nog moet inboeten op inhoudelij­ke punten.

Timing

Voor dat alles geven ze zichzelf nog tijd tot de vooravond. Dan verwacht de koning De Croo en Magnette op het Paleis, mét een premier en een regeerakko­ord. Dat blijft de ambitie. Als het lukt om tegen maandagoch­tend te landen, zullen de onderhande­laars het niet laten. Maar ze achten het onwaarschi­jnlijk. “We zullen niet slapen”, zwoer Magnette bij het binnengaan van het Egmontpale­is. “Allez, toch weinig”, nuanceert een andere voorzitter.

Als ze de regeerverk­laring op 1 oktober willen halen, dan is er weinig ruimte voor uitstel. De partijen zouden hun militanten liefst 48u de tijd geven om het regeerakko­ord door te nemen voor ze moeten stemmen op de congressen. “En 1 oktober blijft nog altijd de ambitie.”

 ?? FOTO BELGA ?? Coformateu­rs Alexander De Croo (Open Vld) en Paul Magnette (PS) moeten vandaag naar de koning.
FOTO BELGA Coformateu­rs Alexander De Croo (Open Vld) en Paul Magnette (PS) moeten vandaag naar de koning.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium