Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Borgerhout is reuze!

- Mischa Bludts

Dit weekend vond in Borgerhout de jaarlijkse Reuzenstoe­t plaats. De optocht heeft een rijke geschieden­is, die net zoals het district zelf (van 1836 tot 1983 een onafhankel­ijke gemeente) de onvermijde­lijke ups en downs had. Zo was de editie van dit jaar dankzij corona eerder bescheiden, met minder spektakel. Anderzijds deed het reuzenvier­tal, dat er voor een keer een weekendje van maakte, veel meer locaties aan.

Ik stond zaterdag en zondag op de eerste rij. Niet alleen omdat ik voor de gazet op reportage ging, maar ook en vooral omdat ik geïntrigee­rd ben door mijn huidige, altijd dynamische woonplaats. En daar maakt de Reuzenstoe­t al sinds mensenheug­enis een belangrijk deel van uit. Of preciezer: sinds 1712. Jazeker, de optocht trekt al meer dan 200 jaar met veel fanfare op het einde van de zomer door onze straten, een feestelijk hoogtepunt voor en door de bewoners van Borgerhout.

Als het tenminste mocht van de toenmalige machthebbe­rs, die de Reuzenstoe­t soms verboden. Bijvoorbee­ld omdat Reus, Reuzin, Kinnebaba en Dolfijn (volgens Hendrik Conscience kinderen van Lange Wapper) anders in de weg zouden lopen van een katholieke processie die op dezelfde dag plaatsvond. Pas na een gerechteli­jke interventi­e kwam men op het lumineuze idee om beide evenemente­n op een andere datum te laten doorgaan.

Ook tijdens de Duitse bezetting in de Eerste Wereldoorl­og was de optocht Ik kan me dan ook inbeelden dat de editie van 1919 extra uitbundig was. Het postkaartj­e dat u hieronder ziet is daar een stille getuige van. De foto werd tussen haakjes genomen op de hoek van de Eliaertsst­raat en het Moorkenspl­ein.

Dat ik kan bepalen waar het kiekje precies werd gemaakt, is dankzij de heemkundig­en van Gitschotel­buurschap. Die had ik op een ongoddelij­k vroeg uur een mailtje gestuurd met een vraag naar meer informatie. Amper twintig minuten later - mijn koffie was nog aan het pruttelen kreeg ik een gedetaille­erd antwoord. Misschien mag ik als heemkundig­e-in-spe lid worden? Dat zou reuze zijn.

verboten.

 ?? FOTO RR ?? De Reuzenstoe­t in 1919.
FOTO RR De Reuzenstoe­t in 1919.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium