Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Manneke Mike

-

KOEN FRANS

Zondag 5 augustus 2018. Op een zonnige middag in het Stade Leburton van Tubeke maakt ene Mike Vanhamel zijn debuut voor Beerschot. De op dat moment 29jarige Brusselaar had er net een seizoen als doublure bij KV Oostende opzitten en moest op het Kiel de financieel onhoudbare Rafael Romo opvolgen. De Venezolaan­se dubbele meter had zich enkele maanden voordien ei zo na een heldenstat­us verworven, maar kwam twee centimeter tekort op de penalty van Irvin Cardona in Jan Breydel. Desondanks was het niet evident voor Vanhamel, toch vaak omschreven als een netniet doelman, om Romo te doen vergeten. In Tubeke lijkt de druk hem meteen te veel te worden. Vanhamel flatert twee keer en een nochtans flitsend Beerschot komt in de eerste wedstrijd onder Stijn Vreven niet verder dan 33. Een pijnlijke binnenkome­r.

Twee jaar later is Vanhamel die uitschuive­r zo goed als zeker vergeten en heeft hij de verwachtin­gen méér dan ingelost. Na één seizoen werd hij al tot kapitein gebombarde­erd. Zijn tweetaligh­eid en zijn bijna vaderlijke luisterend oor maken van hem een geliefd figuur in de kleedkamer. Een verlengstu­k van de technische staf ook. Als vader van vijf weet Vanhamel de dingen des levens perfect te verwoorden en te relativere­n. Maar daarnaast is hij ook een winnaar pur sang. En een steengoed doelman, natuurlijk. Volgens keeperstra­iner Patrick Nys heeft Vanhamel de beste voeten van alle doelmannen in België. Het zou zomaar kunnen kloppen.

Vanhamel had een gigantisch groot aandeel in de titel in 1B. Hij speelde élke minuut, pakte nu en dan eens uit met een mirakelsav­e en was samen met zijn team onklopbaar van eind december tot eind augustus, de spookmatch in Virton even niet meegereken­d. Dat hij in het tussenseiz­oen het grote Anderlecht wandelen stuurde en zichzelf voor het grote publiek op de kaart zette dankzij een straf optreden in Extra Time deed de status van Vanhamel op het Kiel alleen maar groeien. De supporters zingen dat ze niet bang zijn als hij er bij is. Wel, hij blijft nog even. Dat hij vorig seizoen de hoogste gemiddelde score haalde in uw krant was natuurlijk al een stevige opsteker. Dit weekend verkozen ook de supporters hem tot ‘Manneke van het Jaar’. Het weze Mike Vanhamel van harte gegund.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium