Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Niet het dagje van Jago Geerts

- JÜRGEN SCHROOTEN

De eerste van drie GP’s in Mantova leverde heel wat spektakel op. In beide categorieë­n lieten de titelfavor­ieten steken vallen, waardoor Thomas Kjer Olsen (MX2) en Jeremy Seewer (MXGP) hun eerste GP-zege van het seizoen pakten. Die laatste weliswaar na een straf voor Prado.

MX2

Het was duidelijk niet het dagje van Jago Geerts. De Balenaar leek in beide reeksen nochtans op weg richting podium, maar maakte iets te veel fouten en valpartije­n. Gevolg: een ontgoochel­ende negende plaats (11+8). Geerts zou het op zijn schouderbl­essure, vorige week opgelopen op training, kunnen steken maar was heel eerlijk. “Ik had alleen wat last bij het neerkomen en als ik fel in de remmen moet. Maar die fouten hebben niks met mijn schouder te maken.”

Wat het extra zuur maakte: grote rivaal Tom Vialle - die de eerste reeks autoritair had gewonnen - ging in de twee reeks ook tegen de grond, had daarna problemen met zijn voorwiel en eindigde pas 14de. “Dat was inderdaad een mooie kans om punten terug te pakken. Helaas”, zuchtte Geerts, die in het WK nu tegen een achterstan­d van 30 punten aankijkt. “Ach, daar kijk ik voorlopig niet meer naar. Ik spreek niet meer over de wereldtite­l. Eerst maar eens proberen om een GP te winnen. Woensdag krijg ik weer een nieuwe kans.”

Omdat de twee titelprete­ndenten steken lieten vallen, kon Thomas Kjer Olsen zijn eerste GP-zege van het seizoen pakken (2+4 in reeksen). Een opsteker voor de Noor, die van erg ver terugkomt na veel blessurele­ed.

MXGP

Ook in de MXGP zat het de titelfavor­ieten niet mee. Regerend wereldkamp­ioen Tim Gajser kwam in de eerste reeks - na een desastreuz­e start - niet verder dan de achtste plek. Eenzelfde verhaal voor Antonio Cairoli in reeks twee. De Italiaan knalde op het einde van de reeks ook nog eens keihard met zijn hoofd op het stuur en bolde met een bebloed shirt als 15de over de meet. Gevreesd wordt voor een neusbreuk.

Jorge Prado, twee keer tweede in de reeksen, leek de grote winnaar van de dag. Leek, want dat was zonder de wedstrijdl­eiding gerekend. Die bekeek - blijkbaar na een klacht van Yamaha de beelden opnieuw en kwam inderdaad tot de constatati­e dat Prado, Febvre en ook Paulin de gele vlag hadden genegeerd. Gevolg: de drie rijders werden anderhalf uur na de race twee plaatsen achteruit gezet in de tweede reeks. Daardoor werd de top drie helemaal overhoop gegooid. Niet Prado maar Seewer won de Grote Prijs. De eerste zege voor de Zwitser in de MXGP.

Gajser is de nieuwe WK-leider, met vijf puntjes voorsprong op Cairoli. Seewer volgt op 16 puntjes, Prado op 39.

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Jago Geerts.
FOTO JEFFREY GAENS Jago Geerts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium