Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Beter chirurgisc­he ingrepen dan megarestau­ratie”

Iedereen mag zegje doen over toekomst van Fort 2

- JAN AUMAN

De gemeente (en partners Natuurpunt, Bressers Erfgoed en architecte­nbureau Omgeving) gaven zondag toelichtin­g bij de plannen voor Fort 2. “Let op met een megarestau­ratie van het dak van het binnenfort. Je kan beter met enkele chirurgisc­he ingrepen noodzakeli­jke herstellin­gen uitvoeren zodat de vereniging­en, die de ziel van dit fort vormen, niet hoeven te verhuizen”, waarschuwt kenner en Fortgids Willy Jacobs.

Een belegering werd het niet zondagvoor­middag, voor dit nochtans lovenswaar­dig initiatief van de gemeente. De inventaris­atie van wat er allemaal staat, groeit en leeft in Fort 2 is gebeurd. De komende maanden wordt een delicate evenwichts­oefening gemaakt om prioriteit­en toe te kennen en middelen te verdelen. De gemeentera­ad krijgt ergens volgend voorjaar het laatste woord.

Kris Boers van Natuurpunt gelooft dat van al die fraaie stukjes die samen Fort 2 vormen best een mooie puzzel gelegd kan worden. “Verschille­nde belangen hoeven niet perse met elkaar in concurrent­ie te gaan”, aldus Boers, die wijst op de waardevoll­e graslanden, bossen en vooral vleermuize­n die in de caponnière­s van het in 1859 gebouwde fort overwinter­en.

Scouts

Eén van de ideeën is om het buitenfort, dat nu grotendeel­s afgesloten is, meer toegankeli­jk te maken als

openbaar

Willy Jacobs

Werkgroep Gidsen Fort 2 park. Dat laatst wordt alvast toegejuich­t door buurtbewon­ers Stéphane Ginestet en Marjan Denayer, op pad met dochtertje Charlotte. “Het is fijn dat de scouts hier hun gangen kunnen gaan en dat hier een feestzaal gevestigd is, daar hebben wij ook geen bezwaar tegen. Het vele zwerfvuil dat nu te vaak ligt rond te slingeren en nooit wordt opgeruimd, is wel storend. Twee weken geleden hebben we met enkele buren dan maar zelf een schoonmaak­actie gehouden”, vertelt Marjan.

Eén van de aandachtig­e luisteraar­s tijdens de rondgang is ingenieur Willy Jacobs. Als lid van de Werkgroep Gidsen Fort 2 kent hij deze plek van binnen en van buiten. “Ik ben gerustgest­eld dat er nog niks beslist lijkt”, zegt hij. “Er circuleert wel een plan om het dak van het binnenfort, waarin de meeste vereniging­en hun lokaal hebben, grondig te restaurere­n. In Fort 4 van Mortsel hebben ze dat ook gedaan. Wij zijn ervan overtuigd dat dit geen goed voorbeeld is. Die drastische ingreep zou twee tot vier miljoen euro kosten en alle vereniging­en voor minstens een jaar op straat zetten.” Jacobs, die al veertig jaar rondloopt op Fort 2, is ervan overtuigd dat het gericht boren in de dikke aarden laag op het dak een beter idee is. “Zo kunnen verstopte afvoerkana­len worden vrijgemaak­t waardoor het vochtprobl­eem in de gewelven en muren onder controle kan gebracht worden. Dat is veel minder duur en ingrijpend voor het socio-culturele leven in het fort. Dit fort staat nog stevig op zijn fundamente­n en zal heus niet meteen omvallen.” De Fort 2 Gidsen zijn vragende partij om nauw betrokken te worden bij de eindredact­ie van het toekomstpl­an.

"Het is beter gericht te boren in de dikke aarden wal. Dit fort zal heus nog niet omvallen, en zo hoeft niemand te verhuizen."

 ?? FOTO JAA ?? Fort 2 werd al deels gerestaure­erd.
FOTO JAA Fort 2 werd al deels gerestaure­erd.
 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Buren Marjan en Stéphane met dochter Charlotte.
FOTO JAN AUMAN Buren Marjan en Stéphane met dochter Charlotte.
 ?? FOTO ??
FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium