Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Buitenland

Trump legt extreem katholieke Amy Coney Barret voor

-

De keuze van Donald Trump voor Amy Coney Barrett als lid van het Hooggerech­tshof doet de samenstell­ing ervan kantelen naar rechts. Barrett is bovendien extreem katholiek, op het randje van de Pinksterbe­weging.

Conservati­eve christenen wreven zich in de handen, toen president Trump zaterdagav­ond in de rozentuin van het Witte Huis Amy Coney Barrett voordroeg als opvolgster van de overleden Ruth Bader Ginsburg. Daarmee wordt een vrouw opgevolgd door een vrouw, maar politiek is ze wel van het andere uiterste van het spectrum. Chuck Schumer, de Democratis­che fractielei­der in de Senaat: “Ruth Bader Ginsburg draait zich om in haar graf: de Republikei­nen drukken een kandidate door die alles zal afbreken wat zij heeft opgebouwd.”

Vroegere uitspraken en opinies van Barrett wijzen er inderdaad op dat Trump gekozen heeft voor de kandidate met de grootste garantie op consequent­e steun voor de conservati­eve agenda. Zeker ben je nooit, want magistrate­n zijn geen marionette­n, maar Barrett is – behalve op haar intellectu­ele capaciteit­en – geselectee­rd op haar wereldbeel­d.

Abortus

Dat wereldbeel­d doet een historisch­e bocht naar rechts vermoeden bij het Supreme Court op terreinen als wapenbezit, immigratie, discrimina­tie op basis van geslacht, rechten van holebi’s en transgende­r personen, klimaatver­andering, gezondheid­szorg en vooral hét stekelige onderwerp: abortus.

Niet dat Barrett op haar eerste werkdag Roe vs. Wade, het beroemde arrest uit 1973 dat het recht op abortus in vijftig staten garandeert, zal afschaffen. Ze beslist dat sowieso niet alleen, maar ze laat wel de balans kantelen naar zes conservati­eve rechters tegen drie progressie­ve. Het Supreme Court velt ook pas arresten als het concrete dossiers te beoordelen krijgt, maar dat kan snel gaan.

Wat

juridische filosofie betreft,

treedt Barrett in de voetsporen van haar vroegere patron, Antonin Scalia, de in 2016 gestorven zeer conservati­eve rechter. Scalia en Barrett hebben een minimale kijk op de taak van het Hooggerech­tshof: de toepassing van de grondwet interprete­ren en daarbij zo dicht mogelijk bij de tekst blijven en geen bakens in de maatschapp­ij verzetten. Volgens Scalia – en wellicht ook Barrett – moeten de vijftig staten zelf kunnen beslissen over kwesties als abortus. Met die visie kun je in de praktijk het recht op abortus helemaal uithollen, ook zonder dat fameuze principear­rest uit 1973 af te schaffen. Dat Barrett tegen abortus is, is zo klaar als een klontje. De nieuwe rechter vindt dat het leven begint bij de conceptie en vanaf dan consequent beschermd hoort te worden.

President Trump zette haar zaterdag in de verf als een kruisvaard­er voor de familiewaa­rden. Barrett groeide op in een gezin met zeven kinderen in Louisiana. Na haar studies aan de Notre Dame Law School in Indiana werd ze er professor en stichtte ze een gezin. Zij en haar man hebben ook weer zeven kinderen, onder wie twee geadopteer­d uit Haïti en een met het syndroom van Down. Nooit eerder zetelde een vrouw met jonge kinderen in het Supreme Court.

Koninkrijk van God

Barrett raakte in Indiana bevriend met huidig vicepresid­ent Mike Pence, net als zij uiterst gelovig. Ook haar benoeming moet Trump de blijvende steun van christelij­k-rechts garanderen. Maar Barrett is bovendien katholiek, en dat brengt een verrassend­er verwantsch­ap aan het licht, die met de Democratis­che presidents­kandidaat Joe Biden.

Alleen is Biden gelovig zoals bijna alle Amerikanen, zonder dat het voortduren­d zijn leven bepaalt. Barrett is echter actief lid van People of Praise, een vrij obscure congregati­e op de brug tussen het katholicis­me en de Pinksterbe­weging. Volgens

zijn spreken in tongen, geloven in profetieën en zelfs gebedsgene­zing, gewoon bij vieringen. De leiders zijn altijd mannen en hebben een sterke invloed op het dagelijkse leven van de gelovigen. In een toespraak voor studenten aan haar alma mater zei Barrett in 2006: “Onthou dat jullie carrière als jurist niet meer is dan een manier om een hoger doel te bereiken: een koninkrijk van God.”

Zelfs al moet die uitspraak in de context van de hyperkatho­lieke universite­it gezien worden, ze wekt weinig vertrouwen bij liberale Amerikanen in Barretts belofte dat ze “een rechter voor alle bur

York Times

The New

gers zal zijn, en nooit zal beslissen op basis van persoonlij­ke vooroordel­en”. Cultuurstr­ijd

De Democraten weten dat ze de benoeming van Barrett niet kunnen tegenhoude­n. Sommige senatoren willen de hoorzittin­gen (die op 12 oktober beginnen) boycotten uit protest tegen de, volgens hen, ongewoon geforceerd­e spoedproce­dure. Anderen, zoals kandidaat-vicepresid­ent Kamala Harris, willen wijzen op de gevaren die de zeer rechts-conservati­eve ideeën van Barrett inhouden. Maar hoe ver kunnen de Democraten gaan in hun kritiek op Barrett, zonder dat de Republikei­nen die gebruiken om hen neer te zetten als een goddeloze partij? Van zulke spinnen de Republikei­nen immers graag garen.

culture wars

 ?? FOTO GRIPAS YURI/ABACA ?? Barrett zou de eerste vrouw met jonge kinderen worden die in het Hooggerech­tshof zetelt.
FOTO GRIPAS YURI/ABACA Barrett zou de eerste vrouw met jonge kinderen worden die in het Hooggerech­tshof zetelt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium