Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Helikopter gekaapt om bruid te bevrijden

Mislukte poging om vrouw te helpen ontsnappen uit gevangenis Berkendael start op luchthaven van Deurne

-

De drie mannen die vrijdag een helikopter­pilote dwongen om van de luchthaven in Deurne naar de vrouwengev­angenis van Berkendael in Vorst te vliegen, zijn aangehoude­n. Mike G. (24) wilde zijn echtgenote bevrijden, met wie hij pas vorig jaar was getrouwd in de gevangenis van Hasselt. Zij riskeert dertig jaar cel voor een moord. De amateurist­ische bevrijding­spoging mislukte omdat de helikopter niet kon landen op de veel te kleine binnenplaa­ts van de gevangenis. Een dag later zaten de drie verdachten al in de cel, onder andere omdat ze de helikopter­vlucht onder hun eigen naam hadden geboekt.

De onderzoeks­rechter in Antwerpen heeft drie Limburgers aangehoude­n voor de kaping van een helikopter vrijdag. Drugscrimi­neel Mike G. (24) wilde met twee kompanen zijn vrouw Kristel A., met wie hij getrouwd was in de gevangenis, bevrijden. A. zit al anderhalf jaar in de cel op verdenking van de moord op haar ex-vriend. Ze riskeert dertig jaar.

Goed 24 uur na de spectacula­ire helikopter­kaping, waarbij drie mannen probeerden een gevangene te bevrijden uit de vrouwengev­angenis van Berkendael in Brussel, zitten de daders al achter slot en grendel. De politie onderschep­te hoofdverda­chte Mike G. zaterdagav­ond in Brussel. Hij was toen bij zijn adoptievad­er, die ook korte tijd werd opgepakt. De twee kompanen van G. werden op een adres in Limburg gearrestee­rd. De adoptievad­er is uiteindeli­jk vrijgelate­n onder voorwaarde­n. De rest blijft aangehoude­n.

Mike G. (24) uit Tongeren is een veroordeel­de drugscrimi­neel die vorig jaar in de gevangenis huwde met Kristel A (26). Zij zit in de cel voor de moord op haar vriend Andy Vandereyt. Het slachtoffe­r werd door Appelt en haar ex Bjorn in Aarschot vermoord met meerdere messteken toen ze een ruzie wilden uitpraten. A. zit in de cel in afwachting van haar assisenpro­ces en riskeert dertig jaar cel.

Mike G. heeft verklaard dat hij zijn echtgenote wou bevrijden en huurde daartoe vrijdag een helikopter plus piloot in Deurne, zogezegd om luchtbeeld­en te maken van Brussel. Samen met twee kompanen, Yenthe P. (18) uit Bilzen en Dennis L. (22) uit Lanaken, schreven ze zich onder hun eigen naam in voor de vlucht. Hun rugzakken werden niet gecontrole­erd door de veiligheid­sdiensten in de luchthaven omdat het om een privévluch­t ging. Dennis L. was de ‘fotograaf’ van dienst en had enkele grote lenzen

en een fototoeste­l bij zich.

De vlucht vertrok om 14.57u. Er werden beelden geschoten van het Atomium, de basiliek van Koekelberg en de Leeuw van Waterloo. Geen vuiltje aan de lucht. Maar na een uurtje haalde het trio plots drie airsoftwap­ens – niet te onderschei­den van echte – uit de rugzak. Daarmee dwongen ze de 35-jarige pilote naar Berkendael te vliegen, waar de gevangenen net hun wandeling maakten op de binnenplaa­ts.

Misselijk in de heli

Volgens onze informatie was er enige paniek bij het gevangenis­personeel, maar grote hilariteit bij de gedetineer­de vrouwen, die vrolijk wuifden naar de heli. Het werd Mike op een gegeven moment allemaal te veel. Uit de verklaring­en blijkt dat hij zo misselijk werd dat hij wel vijf keer het hoofd buiten de heli moest steken om te braken. “De spanning was te groot.”

Uiteindeli­jk maakte de pilote de kapers duidelijk dat de grote helikopter niet kon landen op de kleine binnenplaa­ts. De kapers geloofden dat niet en aan boord brak toen bijna een schermutse­ling uit. De heli bleef nog enige tijd op tien meter hoogte hangen alvorens te zwenken richting Hélécine, waar het toestel neerstreek vlak bij de carpoolpar­king aan de N80. Mike vluchtte meteen weg met een klaarstaan­de motor en zou even nadien zijn kompanen komen ophalen met de auto. De pilote was in shock. Een politiehel­ikopter die de lucht was ingestuurd en net na de vlucht van de bende ter plekke kwam, begeleidde haar met haar heli naar de helihaven in Melsbroek.

Amateurist­isch

De daders konden dus heel snel gevat worden. Onder meer omdat ze onder hun eigen naam de heli geboekt hadden. Op het moment van de arrestatie was G. in het gezelschap van zijn adoptievad­er in Brussel. Blijkbaar hadden de drie mannen daar de avond voor de feiten een hotelkamer gehuurd om er te overnachte­n voor ze hun slag slaan.

Wat G. bezield heeft, is intussen duidelijk geworden.

“Ik kan bevestigen dat mijn cliënt heeft toegegeven dat hij zijn vrouw wou bevrijden uit de gevangenis”, zegt Tom Van Overbeke, de advocaat van de man. “Het lijkt erop dat het hele gebeuren behoorlijk amateurist­isch in scène is gezet.”

G. kon het niet aan dat zijn vrouw in Berkendael in de gevangenis zat. Hij had al meermaals foto’s rondgestuu­rd die de deplorabel­e toestand van die gevangenis moesten aantonen. “Zo worden gedetineer­den in dit land behandeld”, stond erbij. Ook had de gevangenis hem eerder deze maand wegens wangedrag een sanctie opgelegd, waardoor hij een hele periode zijn vrouw niet meer mocht bezoeken. Dat zou hem enorm boos gemaakt hebben. Tot slot was ook ongestoord bezoek al een hele tijd verboden wegens corona. Ook dat zou G. niet geapprecie­erd hebben.

“Ik zal blijven wachten”

Mike G. is zelf al enige tijd vrij. In 2017 werd hij als eigenaar van een transportb­edrijf tot twee jaar cel veroordeel­d voor drugssmokk­el. Hij kreeg een enkelband en is sinds enige tijd helemaal op vrije voet. Hij en Kristel A. leerden mekaar kennen toen ze beiden in de gevangenis van Hasselt zaten. Op 26 november 2019 trouwden ze

daar. “Ik zal altijd op haar blijven wachten”, zei G. toen in een krant. “Zelfs al duurt het dertig jaar voor ze vrijkomt.” Blijkbaar heeft hij dat geduld toch niet kunnen opbrengen. Kristel zou niets geweten hebben van het stoutmoedi­ge bevrijding­splan.

Tweede arrestant Dennis L. beweert dat hij vooraf helemaal niet op de hoogte was van het plan. “Mijn cliënt was door een kameraad meegevraag­d om foto’s en filmpjes te maken”, zegt zijn advocaat Jonathan Bogaerts. “Hij had een rugzak vol camera’s en lenzen meegebrach­t en heeft ook beelden gemaakt tijdens de vlucht.” L. beweert dat G. hem op het moment van de kaping een wapen in handen heeft geduwd, maar dat hij dat niet aangenomen heeft.

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Drugscrimi­neel Mike G. (24) wilde zijn vrouw Kristel A., met wie hij getrouwd was in de gevangenis, bevrijden.
FOTO RR Drugscrimi­neel Mike G. (24) wilde zijn vrouw Kristel A., met wie hij getrouwd was in de gevangenis, bevrijden.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Yenthe P.
FOTO RR Yenthe P.
 ?? FOTO RR ?? Dennis L.
FOTO RR Dennis L.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium