Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Getroffen evenemente­nsector krijgt gezichten

- www.kisskissba­nkbank.com/nl/projects/belgian-culture-and-event-industry-rip ELIEN VAN WYNSBERGHE

122. Zo veel portretten maakte de Antwerpse fotograaf Sylvester Dash (33) van bekende en minder bekende koppen uit de cultuuren evenemente­nsector, die zijn getroffen door de coronacris­is. In het beste geval prijken ze binnenkort in het straatbeel­d, op de palen en borden waar tot voor een halfjaar evenemente­n op werden aangekondi­gd. Een crowdfundi­ng moet dat idee mogelijk maken.

Dat corona diepe wonden heeft geslagen in de cultuur- en evenements­ector is ondertusse­n geweten. “Maar de onzekerhei­d houdt aan en er heerst een algemeen gevoel van onderwaard­ering. We lezen dat er 80.000 jobs bedreigd zijn binnen de sector”, zegt Sylvester Dash. “Alleen, door de coronacris­is worden we met zo veel cijfers geconfront­eerd dat die getallen voorbijfli­tsen zonder dat we daar goed bij stilstaan. Vandaar het idee om gezichten te plakken op die getallen. En foto’s blijven nu eenmaal goed hangen in ons geheugen. Bovendien zijn ze het perfecte middel om conform de coronamaat­regelen de aandacht te trekken. Beschouw het als een stil protest.”

Hij kreeg onder meer Axel Daeseleire, Slongs Dievanongs, Michael Pas, de Boomse reggaeband De Rupelsolda­ten en jazzmuzika­nten Frank Vaganée en Chris Joris voor zijn lens, naast tal van (ook minder bekende) gezichten. Want niet enkel artiesten, ook werkkracht­en achter de schermen worden in beeld gebracht.

“Half augustus ben ik samen met vriend en graficus Eli Gheysen mijn idee via Facebook beginnen verspreide­n. Daar kwam veel reactie op. Niet enkel uit Antwerpen, ook uit Mechelen, Gent en Brussel. Mensen vonden onze beelden sterk en ook enkele BV’s wilden meestappen in ons project. Ik was daar enorm door verrast”, zegt Dash.

Uiteindeli­jk maakte de fotograaf 122 portretten. Bedoeling is dat die in het straatbeel­d komen te hangen, op de plaatsen waar voor het coronaviru­s toesloeg, aankondigi­ngen van evenemente­n hingen. “Dat maakt het des te confronter­end”, zegt Dash. “Als de posters lang blijven hangen, zal dat aantonen dat er geen verbeterin­g is, dat de sector geen extra ademruimte krijgt. Het zou dus mooi zijn, moesten die posters snel weer overplakt worden.”

Via een crowdfundi­ng zamelt de fotograaf geld in om de drukkosten van de portretten te financiere­n. “Hopelijk lukt het ons om het beoogde bedrag van 7.000 euro in te zamelen”, vertelt hij.

Maar hoe dan ook zal er zichtbaarh­eid gegeven worden aan zijn foto’s. “We willen sowieso ook expo’s organisere­n. Het culandere tuurcentru­m van Mechelen heeft een samenwerki­ng al bevestigd.” Op die expo’s zullen ook ‘geanimeerd­e posters’ te zien zijn. “Dan krijgen de geportrett­eerden niet alleen een gezicht maar ook een stem en vertellen ze hun verhaal.”

Die verhalen zijn Sylvester overigens niet vreemd. “Vorig jaar zegde ik zelf mijn job op om dit jaar als licht- en geluidstec­hnicus en als fotograaf in bijberoep aan de slag te kunnen. Mijn agenda liep al mooi vol, maar zoals bij veel mensen heeft het coronaviru­s ook mij verrast.”

 ?? FOTO'S SYLVESTER DASH ??
FOTO'S SYLVESTER DASH
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Slongs Dievanongs.
Slongs Dievanongs.
 ??  ?? Frank Vaganée.
Frank Vaganée.
 ?? FOTO'S SYLVESTER DASH ?? Sylvester Dash.
FOTO'S SYLVESTER DASH Sylvester Dash.
 ??  ?? Axel Daeseleire.
Axel Daeseleire.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium