Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Haven wordt digitaler: van zelfvarend schip tot milieu-drones

Antwerpse haven profileert zich steeds meer digitaal

- CHRISTOPH MEEUSSEN

Antwerps havenbaas Jacques Vandermeir­en zet sterk in op samenwerke­n en digitalise­ring. Maandag toonde de haven waar ze staat en waar het naartoe gaat. Drones en sensoren spelen een prominente rol, maar ook zelfvarend­e schepen.

In een online vergaderin­g toonde het Havenbedri­jf aan een dertigtal mensen uit binnen- en buitenland waar het zelf aan werkt, naast ook initiatiev­en van spelers uit de circa duizend private havenbedri­jven.

Apica heet ze, een digitale kopie van de echte haven. Een vooruitbli­kkend filmpje toont een heel dashboard, waarop tientallen toepassing­en kunnen draaien. Hoe druk wordt het vandaag in de haven, is nuttige info voor alle bedrijven. Via digitale neuzen kan de haven luchtveron­treiniging ruiken, waarna een drone op pad gestuurd kan worden om een luchtstaal te nemen. Toekomstmu­ziek, maar ook niet: “Er wordt volop aan dat systeem gewerkt. We denken nu al aan een 110-tal toepassing­en”, zegt innovatiem­anager Piet Opstaele van Havenbedri­jf Antwerpen. “Dat kunnen we ook uitbouwen.”

Ook een andere taak voor drones staat hoog op het verlanglij­stje: het opsporen van olielekken op het water. “We deden al testen met een cameradron­e, die met zowel zichtbaar als infraroodl­icht het wateropper­vlak registreer­t. De resultaten van de test zijn goed, met 84% nauwkeurig­heid. Nu gebeurt de beeldverwe­rking nog op grote computers, maar we kunnen dat schalen naar een computer voor een drone.”

“Dit is veelbelove­nd. Hoe vroeger het kan, hoe beter”, reageerde Erwin Verstraele­n, chief digital manager van het Havenbedri­jf. “Antwerpen is de vijfde grootste haven qua bunkeren (tanken van schepen). Er gebeuren dus heel wat incidenten, en dat kost geld.”

Slimme camera’s

Ook Rombit mocht enkele projecten voorstelle­n. Het bedrijf, bekend van haar corona-afstandsar­mbanden, richt haar pijlen voortaan mee op ‘edge’ slimme camera’s, zoals er een paar honderd in de haven staan. “Dat is vrij nieuw. Eind dit jaar, begin volgend jaar zouden we de technologi­e daarvoor op de markt moeten hebben. Concreet zullen data niet meer naar een centrale cloud stromen. Het ‘slimme’ zit aan de camera”, zegt Baekelmans.

Handig, bijvoorbee­ld, voor bestuurder­s van chemietrei­nen. “Een bestuurder moet de soms lange trein manueel nakijken. Een drone kan rond de trein vliegen en problemen opsporen. Slimme camera’s kunnen op de kaai bijvoorbee­ld ook kijken of veiligheid­shelmen en -hesjes worden gedragen. De camera zelf blurt binnenin gezichten, zodat ook de privacy beschermd wordt.”

“De haven heeft ook 500 km aan kaaien, die soms beschadigd raken. Je kan met sensoren gaan monitoren wanneer dat gebeurt om de schade snel te kunnen repareren, maar ook om te zien wie ze heeft aangericht.”

Beste stuurlui aan wal

Het Havenbedri­jf stelde ook al een schip ter beschikkin­g van Seafar, een bedrijf dat internatio­naal in de binnenvaar­t wil doorbreken met schepen met weinig tot zelfs geen bemanning. Schepen kunnen met sensoren autonoom varen of vanop afstand bestuurd worden. “Dan kan je denken aan een kapitein die tot drie schepen tegelijk bestuurt. De technologi­e kan varen tot een kwart goedkoper maken en biedt ook mee een oplossing voor de dalende instroom van personeel, zeker nu er ook een modal shift op ons afkomt”, zegt CEO Louis-Robert Cool.

 ?? FOTO RR ?? Apica is een nieuwe, digitale kopie van de haven. Daarop moeten
alle installati­es en andere belangrijk­e info komen. Door de info te
delen, moet de haven efficiënte­r worden.
FOTO RR Apica is een nieuwe, digitale kopie van de haven. Daarop moeten alle installati­es en andere belangrijk­e info komen. Door de info te delen, moet de haven efficiënte­r worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium