Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nederland verstrengt, Antwerpen handhaaft

Gouverneur Berx: geen nieuwe maatregele­n, wel aanbevelin­gen

- DIRK HENDRIKX

De dagelijks stijgende besmetting­scijfers doen ook de onrust toenemen. Enkele corona-experts zoals epidemiolo­og Pierre Van Damme en biostatist­icus Geert Molenbergh­s willen daarom een ‘staatssecr­etaris van Corona’ in de nieuwe federale regering. Daarmee eisen ze “eenheid van commando en een centraal aanspreekp­unt” voor de aanpak van de gezondheid­scrisis. In de provincie Antwerpen komen er voorlopig geen strengere maatregele­n, zo heeft gouverneur Cathy Berx gisteren beslist na een overleg met de burgemeest­ers en het crisisteam. Wel pleit ze voor grote voorzichti­gheid en doet ze enkele “warme aanbevelin­gen”, zoals het vermijden dat gezinslede­n hetzelfde mondmasker gebruiken. “Want we zien dat nu vaak alle leden van een gezin besmet zijn, terwijl het in het voorjaar meestal om één persoon in het gezin ging”, aldus Berx. In Nederland gaan vanavond wel al strengere maatregele­n in het hele land in: restaurant­s en cafés moeten om 22u dicht, publiek bij sportevene­menten wordt verboden en je mag er voortaan niet meer samenkomen met meer dan vier personen, huishouden­s en kinderen uitgezonde­rd. Met al deze nieuwe maatregele­n wordt Nederland in één klap een van de strengste landen in Europa.

Er komen voorlopig geen extra maatregele­n tegen corona in de provincie Antwerpen. Dat heeft gouverneur Cathy Berx beslist na overleg met de burgemeest­ers en het crisisteam. Wel doet ze enkele “warme aanbevelin­gen”.

Cathy Berx was net als de virologen ontstemd over de besluiten van de Nationale Veiligheid­sraad vorige week. Dat leidde tot een scherp commentaar in De Standaard: “Door zijn nieuwe strategie heeft de Veiligheid­sraad het draagvlak voor strengere maatregele­n vakkundig onderuitge­haald, is alle munitie aan het virus gegeven en zijn de gouverneur­s en de burgemeest­ers zo goed als ontwapend.”

Intussen is de toon van de gouverneur gemilderd. “Ik wilde vooral aankaarten dat het ongerijmd is dat maatregele­n versoepeld worden terwijl het aantal besmetting­en stijgt. We mogen met een onbeperkt aantal mensen naar een feest, de mondmasker­plicht is bijgestuur­d, maar we staan wel op de zevende plaats in Europa in de incidentie van besmetting­en.”

Waarom was er het overleg met de burgemeest­ers?

Cathy Berx: We hebben besproken of nu bijkomende maatregele­n nodig zijn in de provincie. De conclusie was van niet. Mogelijk komt er wel een uniforme regeling over mondmasker­s op markten of in publieke gebouwen zoals gemeentehu­izen. Nu bepalen lokale besturen zelf of ze daar verplicht zijn of niet.

Dat is bescheiden.

De situatie baart zorgen, maar je moet wel in rekening nemen dat nu vaak alle leden van een gezin besmet zijn, terwijl het in het voorjaar meestal om één persoon in het gezin ging. Dat komt voor een stuk omdat we meer testen en het zorgt ervoor dat het aantal besmetting­en per honderddui­zend een stuk hoger ligt. Het is ook iets waar we als overheid weinig aan kunnen doen: je zit hier op privéterre­in.

We zijn Singapore niet.

Nee. Dat zei daarstraks nog iemand, dat ze in Singapore mensen met een besmetting onmiddelli­jk isoleren, óók van hun gezin, en in speciaal daarvoor toegewezen hotels onderbreng­en. Bij ons beperkt de overheid zich tot maatregele­n op het publieke domein.

Binnen families kunnen mensen wel voorzichti­ger zijn.

Ja, we horen van artsen dat gezinslede­n soms een mondmasker delen. Iemand die naar de winkel moet, neemt dan even het mondmasker mee. Dat is niet de bedoeling, zo geef je besmetting­en door. We willen ook graag meer inzicht in wie ‘de patiënt nul’ is in de gezinnen, degene die als eerste het virus binnenbren­gt.

U bent ongerust over de druk op de zorgsector.

Ja. Artsen en verzorgend personeel hebben ontzettend veel werk. Als zij opgebrand geraken, hebben we een immens probleem. We moeten daar zeer veel oog en aandacht voor hebben. Als je een hoogrisico­contact had, moet je je vijf dagen nadien laten testen. Als die test negatief is mag je uit quarantain­e. Als dat net in een weekend valt, kun je misschien toch beter wachten tot maandag. Het is al lastig genoeg zo. Ik hoor van artsen die aan vijftig wachtdiens­ten in één jaar zitten. Als er in een school één of een paar besmetting­en zijn, is het niet nodig om alle leerlingen te testen. Al kijk ik uit naar een laagdrempe­lige speekselte­st. Tot dan is er nood aan omzichtigh­eid. En het belangrijk­ste blijft: volg de

gouden regels. Houd afstand, beperk nauwe sociale contacten, ontsmet je handen, draag een proper mond-neusmasker. Moeten sportclubs oppassen?

Het is goed dat we weer opnieuw veel sporten, maar nu het weer slechter wordt, vergroot het risico als mensen zich in kleine kleedkamer­s omkleden, douchen en dan samen de kantine intrekken. Daar moeten ze heel voorzichti­ng in zijn.

Eind juli nam u in heel de provincie veel strengere maatregele­n, terwijl het aantal besmetting­en toen een stuk lager lag. Hebt u toen overdreven?

Nee. De ingreep was nodig en zeer effectief. We zijn in korte tijd van een besmetting­sgraad van meer dan 2 (elke besmette persoon steekt gemiddeld twee anderen aan) naar 0,73 gegaan. Ik kick niet op strenge maatregele­n. Ik wil alleen de curve weer in dalende lijn krijgen en een te grote druk op de zorg voorkomen. Daar zijn we allemaal mee verantwoor­delijk voor. We kwamen toen ook net uit de eerste golf, met negenduize­nd doden en overbelast­e ziekenhuiz­en. Het mocht niet opnieuw in die richting gaan, we wilden tijd kopen. Nu is het wachten op de barometer met de kleurcodes.

We hebben handvatten nodig. Zomaar versoepele­n en dan eventueel weer verstrenge­n zonder duidelijke criteria, dat is geen goede manier van werken.

Wat moet het doel zijn?

De besmetting­sgraad zou weer liefst sterk tot onder 1 moeten zakken, dan neemt de pandemie af. Het gaat hoe dan ook lastig worden in herfst en winter.

Doen ze in Brussel genoeg?

Dat kun je maar hopen. De horeca sluit vervroegd, oké. Ik lees ook dat ze ’s nachts een samenschol­ingsverbod van meer dan tien personen afkondigen. Maar die regel geldt al voor heel het land sinds de eerste lockdown.

Cathy Berx

Provincieg­ouverneur

“We horen van artsen dat gezinslede­n soms een mondmasker delen. Iemand die naar de winkel moet, neemt dan even het mondmasker mee. Dat is niet de bedoeling, zo geef je besmetting­en door.”

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Cathy Berx.
FOTO BELGA Cathy Berx.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium