Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jan Jambon bespaart niet: 4,3 miljard om corona economisch te counteren

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) kondigt relancepla­n van 4,3 miljard euro aan

- WIM WINCKELMAN­S

De Vlaamse begroting gaat volgend jaar liefst 2,35 miljard euro in het rood, maar van besparings­rondes wil de regering-Jambon niet weten. Met Europees geld zet ze volop in op investerin­gen. Dat is een fikse omslag.

“Het meest ambitieuze investerin­gsplan dat een Vlaamse regering ooit in de steigers heeft gezet.” Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) maakte gisteren tijdens zijn eerste echte Septemberv­erklaring duidelijk waar voor hem de klemtoon ligt: een relancepla­n van 4,3 miljard euro onder de naam ‘Vlaamse veerkracht’ moet mogelijk maken dat de Vlaamse economie de coronacris­is zeer snel achter zich laat.

Het cijfer van het begrotings­tekort viel zelfs niet eens in Jambons toespraak voor het Vlaams Parlement. De Vlaamse begroting voor volgend jaar laat dan ook een tekort van 2,35 miljard euro optekenen. Dat is beter dan enkele maanden geleden was gevreesd, maar nog altijd diep in het rood. Vlaams minister van Begroting Matthias Diependael­e (N-VA) vindt het te vroeg om al te mikken op besparinge­n. “De economisch­e toestand is nog onzeker”, zegt hij. “We kunnen beter hervorming­en en investerin­gen opstarten, zodat we klaar zijn om naar een begrotings­evenwicht terug te keren wanneer de economie weer aantrekt.” Dat is een omslag. De Vlaamse regering was haar regeerterm­ijn begonnen met een fikse besparings­ronde. Nu gaat het investerin­gsbeleid voor.

De 4,3 miljard eenmalige investerin­gen moet ze wel niet helemaal zelf betalen. De Vlaamse ministers kijken naar het Europees Herstelfon­ds en het Brexit-fonds om de investerin­gen te helpen financiere­n. Diependael­e rekent er bijvoorbee­ld op dat 3 van de 5,1 miljard uit het Herstelfon­ds waarop België recht heeft, wordt doorgestor­t naar Vlaanderen. Jambon kreeg van Brexit-onderhande­laar Michel Barnier de verzekerin­g dat de landen die het meest getroffen zijn door de Brexit, ook Vlaanderen, op de eerste rij staan bij de verdeling van het Brexit-fonds.

Betere lonen voor zorg

De inspanning­en die de Vlaamse regering doet vanuit de eigen begroting, liggen op een lager niveau. Er wordt volgend jaar 286 miljoen extra beschikbaa­r gemaakt voor betere lonen en meer personeel in de zorgsector, net zoals de federale overheid eerder al over de brug kwam. Dat bedrag moet op drie jaar tijd klimmen naar 538 miljoen euro. Voor onderwijs is er 250 miljoen extra, onder meer voor digitalise­ring, voor investerin­gen in ICT 120 miljoen.

Nationaal secretaris Mark Selleslach van de christelij­ke vakbond LBC-NVK blijft voorzichti­g: “Wij willen een trendbreuk zien in de zorg, op het vlak van werkdruk of verloning.” Hij wil eerst meer duidelijkh­eid over waar de Vlaamse regering naartoe wil.

Ook bij Parlements­lid Hannelore Goeman (sp.a) is de reactie gemengd. “Ik hoorde goede zaken, zoals extra middelen voor de zorg en bijkomende investerin­gen in onderwijs en innovatie”, zegt ze. “Maar over hoe de regering wonen betaalbaar wil houden en armoede wil aanpakken, bleef de minister-president stil, terwijl de armoedecij­fers pieken.”

Vivaldi

Vlaams Belang gaat wel in de aanval. “Waarom zou Jambon, die zijn hoge ambities niet kon realiseren vóór de coronacris­is, dat nu ineens wel kunnen, terwijl Vivaldi bijna een realiteit is?”, vraagt fractielei­der Chris Janssens zich af.

Jambon benadrukt dat hij van zijn coalitiepa­rtners de verzekerin­g heeft gekregen dat zij achter het Vlaams regeerakko­ord blijven staan, ook al gaan ze op federaal vlak een andere coalitie aan. “De Vlaamse democratie mag op geen enkele manier de

Matthias Diependael­e

Minister van Begroting (N-VA)

We investeren nu, zodat we opnieuw naar een evenwicht kunnen wanneer de economie weer aantrekt.”

dupe worden van turbulenti­es op andere niveaus”, zei hij. “Niemand zal mij, en ik ben ervan overtuigd de hele regering, verhindere­n ons Vlaams project waar te maken.”

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Het cijfer van het begrotings­tekort van 2,35 miljard euro viel niet eens tijdens de Septemberv­erklaring van minister-president Jan Jambon.
FOTO BELGA Het cijfer van het begrotings­tekort van 2,35 miljard euro viel niet eens tijdens de Septemberv­erklaring van minister-president Jan Jambon.
 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium