Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Glimp van sterke Jan

- Dirk Hendrikx Redacteur brieven@gva.be

De federale regering-in-wording worstelde gisteravon­d nog met de verlanglij­stjes van de partijen die allemaal samen 10 tot 11 miljard euro zouden kosten. Dat is wat veel van het goede. Niet dat niet elke euro daarvan te verantwoor­den is. Een betere justitie, hogere pensioenen en uitkeringe­n, steun voor bedrijven, niemand is ertegen. Maar zonder besparinge­n of nieuwe belastinge­n (zoals een vermogensb­elasting) worden de putten te diep.

Alle economen zijn het eens dat je moet durven investeren tijdens de coronacris­is. Maar dat geldt in de eerste plaats voor eenmalige maatregele­n die de economie aanzwengel­en. Voor plannen die jaar na jaar wegen op het budget moet de behoedzaam­heid van altijd gelden.

De Vlaamse regering kwam gisteren bij monde van minister-president Jan Jambon met een kloeke aankondigi­ng: een relancepla­n van 4,3 miljard euro, “het meest ambitieuze investerin­gsplan dat een Vlaamse regering ooit in de steigers heeft gezet”. Voor een groot deel gaat het hier effectief over eenmalige investerin­gen en het grootste deel van dat geld zou van Europese fondsen moeten komen. Uit het Europese herstelfon­ds voor de coronacris­is is 5,1 miljard euro bestemd voor België. Het Brexitfond­s heeft miljarden te verdelen onder landen die lijden onder het vertrek van de Britten. De Vlaamse regering rekent erop dat van de 5,1 miljard 3 miljard wordt doorgestor­t naar Vlaanderen. Maar dat zal nog moeten blijken. Gaat het federale niveau geen groter deel van de koek opeisen voor eigen beleid? Europa stelt ook voor om meer te investeren in gebieden die meer achtergest­eld zijn, zoals Wallonië, met zijn veel lagere werkzaamhe­idsgraad dan Vlaanderen (hoeveel mensen tussen 20 en 64 effectief werken). De verdeelsle­utel voor het Brexitgeld moet door Europa nog worden vastgelegd.

Vlaanderen wil zijn werkzaamhe­idsgraad opvoeren van 75% tot 80%. Misschien is dit wel de meest ambitieuze concrete doelstelli­ng die Jambon formuleerd­e in zijn Septemberv­erklaring. Hoe dit precies zal gebeuren is nog onduidelij­k. De hefbomen voor werkzaamhe­id liggen ook voor een stuk op het federale niveau.

Nee, de Septemberv­erklaring van de minister-president uit Brasschaat mag niet louter in termen van budgettair­e cijfers worden gezien. Jambon deed ook een intense oproep voor een nieuw Vlaams elan, gericht op vernieuwin­g, digitalise­ring, beter onderwijs, een efficiënte­re overheid en een duurzame en zorgzame samenlevin­g. Er was opnieuw een glimp van een sterke Jan voor een sterk Vlaanderen. Maar de rekeningen zullen moeten kloppen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium