Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik vocht mijn boete correct aan en toen volgde pure Belgische kafka”

Lijdensweg als u onterechte flitsboete krijgt: ‘online’ betwisting betekent ook per post versturen

- BRITT PEETERS

Een verkeersbo­ete betwisten kan sinds drie jaar online, maar blijkbaar verloopt dat niet altijd even vlot. De procedure is dan ook niet volledig digitaal: na de online aanvraag moet u de brief ook nog eens printen en op de post doen. Net die stap leidt tot veel vragen bij slachtoffe­rs, maar ook bij politie en justitie zelf. Peter uit Vlimmeren volgde de procedure correct, maar het lukt hem toch niet om een verkeersov­ertreding die hij niet maakte te betwisten. “Typisch Belgische kafka.”

De meeste autobestuu­rders hebben allicht al eens een verkeersbo­ete in de bus gekregen. Het is geen leuke post, maar sinds 2017 kan die boete via de website verkeersbo­etes.be wel vlot online worden betaald. Justitie investeerd­e 4,6 miljoen euro in de ontwikkeli­ng van een databank voor justitie en politie en dat rendeerde: in 2017 behandelde­n ze vier miljoen verkeersbo­etes, goed voor 404 miljoen euro.

Maar verkeersbo­etes kunnen ook worden betwist. FOD Justitie spreekt al snel over enkele “duizenden” gevallen per jaar. Hoewel het betalen van een boete geen problemen lijkt op te leveren, is het betwisten ervan een hele andere zaak. En daar kan Peter Van de Mierop uit Vlimmeren (Beerse) over meespreken. Op 26 juni kreeg hij een verkeersbo­ete in de bus. “Volgens dat proces-verbaal zou ik op 23 mei om 23.52u in de bebouwde kom van Herent (bij Leuven) 91 km per uur hebben gereden. De nummerplaa­t van mijn camper werd er geregistre­erd en de flitsboete bedroeg 203 euro. Maar op 23 mei was er nog een verbod op essentiële verplaatsi­ngen met een mobilhome en in Herent ben ik nooit geweest. Ik heb die snelheidso­vertreding dus absoluut niet gemaakt”, vertelt hij.

De logische stap? De boete betwisten via verkeersbo­etes.be. “Je kunt betwisten ‘op feiten’ of ‘op persoon’. Ik had blijkbaar iets verkeerds gedaan en op persoon betwist. Op 20 juli kreeg ik dus een onmiddelli­jke inning: ik moest voor 30 juli de boete betalen, of opnieuw betwisten. Deze keer deed ik het wel juist. Maar op 18 september kreeg ik opnieuw een brief in de bus: als ik voor 28 september het bedrag niet zou storten, zou de boete worden verhoogd naar 216 euro.”

Eerst betalen

Peter hield voet bij stuk en belde opnieuw naar de hulplijn. Daar vertelden ze hem dat hij de boete eerst moet betalen voor er iets betwist kan worden. “Je moet dus eerst akkoord gaan”, zegt hij. “Maar ik ga helemaal niet akkoord, dus betaal ik niet. Maar dan zou de zaak in de rechtbank worden afgehandel­d en zou ik volgens de dame van de hulplijn dus ook nog eens gerechtsko­sten moeten betalen, zelfs als ik ze zou winnen. Zulke kafkaiaans­e toestanden begrijp ik niet. Je krijgt de mogelijkhe­id om te betwisten, maar daar wordt geen rekening mee gehouden. Blijkbaar word je verplicht de boete gewoon te betalen. Waarop slaat dat?”

Er was geen mogelijkhe­id meer voor Peter om nogmaals te betwisten, dus nu zou het parket het dossier verder behandelen. “Naar het parket van Leuven heb ik zelf ook al proberen bellen, maar daar geraak ik niet binnen. Ik zal binnenkort dan wel weer een brief in de bus krijgen. Geen idee wat de volgende stap is”, haalt hij zijn schouders op.

De boete gewoon betalen om van de mallemolen af te zijn, is voor Peter verre van een optie. “Geen denken aan”, klinkt het. “Ik wil bovendien de foto van de flitscamer­a zien, want ik ga ervan uit dat er iemand met een valse versie van mijn nummerplaa­t rondrijdt. Ik ga verder tot ik weet wat er aan de hand is. Dan kennen ze mij nog niet.”

Parket beslist

“De website verkeersbo­etes.be is een middel om de betwisting in te dienen, maar het is de juridische dienst van het parket die zal oordelen over die betwisting”, zegt FOD Justitie-woordvoerd­er Edward Landstheer­e. “Bij een betwisting zal dus de pauzeknop worden ingeduwd en zal het parket de situatie onderzoeke­n. Ik ken het individuel­e dossier niet, maar mogelijk is de betwisting niet correct gebeurd.”

“Nu klopt het wel dat wij geregeld klachten krijgen over de procedure van het betwisten, en dat is soms terecht. Vooral over het feit dat het niet volledig digitaal is. De betwisting moet online worden ingevuld, maar dan moet ze geprint én onderteken­d worden. Vervolgens moet de brief via de post worden verstuurd. Die laatste stap wordt vaak vergeten of is niet duidelijk. En als dat niet juist gebeurt, zal de pauzeknop niet ingeduwd worden.”

Maar dat heeft Peter nochtans op de juiste manier gedaan. “Nog zoiets dat ik typisch kafka in België vind: het kan allemaal online, maar je moet op het einde toch nog gewoon de postzegel plakken”, zegt hij daarover.

“Als er sprake zou zijn van nummerplaa­tfraude, kan er bij een betwisting wel een aanvraag worden gedaan om de foto van de flitscamer­a na te kijken”, zegt de woordvoerd­er nog.

“Ik heb daar specifiek naar gevraagd, maar er geen antwoord op gekregen”, is het antwoord van Peter, die voorlopig nog altijd niet weet wat er juist is misgegaan met zijn dossier.

Edward Landtsheer­e

Woordvoerd­er FOD Justitie

“De betwisting moet online worden ingevuld, maar dan moet ze geprint, onderteken­d én per post worden verstuurd. Die laatste stap wordt vaak vergeten.”

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Peter Van de Mierop bij zijn camper: “Ik ben daar nooit mee in Herent geweest, maar toch werd ik er geflitst. Dat kan dus niet.”
FOTO MIA UYDENS Peter Van de Mierop bij zijn camper: “Ik ben daar nooit mee in Herent geweest, maar toch werd ik er geflitst. Dat kan dus niet.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium