Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Steeds meer klanten voor sociale kruidenier in Lier

-

Lier is met 37.000 inwoners een kleine stad. Het is een van vele Vlaamse steden en gemeenten waar het aantal mensen dat in armoede leeft de voorbije jaren fors is toegenomen.

We zien in Lier Jenny (43) met haar witte mondmasker en een karretje vol boodschapp­en de sociale kruidenier buiten stappen. Ze trekt haar tas open. “Ik heb heel veel groenten mee”, zegt ze. “En melk, kaas, aardappele­n en peperkoek. Zonder hulp zou ik vaak niets te eten hebben. Dan zou ik niet overleven.”

De sociale kruidenier van Lier zag zijn klantenbes­tand de afgelopen jaren alleen maar groeien. Dat zegt coördinato­r Sanne Van den Eynde. Intussen komen er elke dag veertig tot vijftig mensen boodschapp­en doen, na een doorverwij­zing van de OCMW’s van Lier en Lint. Een groot aantal basisprodu­cten is gratis. Voor de rest betalen klanten een beperkt bedrag, meestal niet meer dan 1 euro. Jenny is intussen al drie jaar een van hen.

“Ik zat heel diep toen ik hier voor het eerst kwam”, zegt ze. “Ik werd ontslagen, kwam in een rechtszaak terecht en had van de ene dag op de andere geen inkomen meer. Ik heb gewacht tot ook al mijn spaargeld op was voor ik naar hier durfde te komen. Ik schaam me nog steeds.” Daarom wil Jenny haar achternaam niet in de krant.

Verhuis

Binnenkort moet Jenny voor haar boodschapp­en, net als voor een bezoek aan het sociaal restaurant, elders in Lier zijn. “We gaan verhuizen”, zegt Van den Eynde. “Het is hier te klein geworden. We gaan naar een grotere, meer aantrekkel­ijke plek in het hart van de stad. Zo willen we nog meer mensen bereiken die in armoede leven, maar verborgen blijven.”

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? Jenny bij de sociale kruidenier in Lier.
FOTO BART DEWAELE Jenny bij de sociale kruidenier in Lier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium