Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Twee dagen tijd om losgeld over te maken

Opnieuw grote havenspele­r gehackt

- (cm)

De grote Franse rederij CMA CGM is het slachtoffe­r geworden van ransomware. Daarbij hacken criminelen een computer en vragen ze losgeld om de computers te blokkeren. De techniek komt steeds meer voor en kan bedrijven miljoenen kosten.

Nu de Antwerpse haven steeds meer digitalise­ert, wordt ook cyberveili­gheid steeds belangrijk­er. “We hebben een cyber resilience team opgezet. Een aanval helemaal uitsluiten kan niet, maar je kan wel snel opsporen, ingrijpen en de impact minimalise­ren”, zei chief digital officer Erwin Verstraele­n tijdens een webinar (zie artikel

hiernaast, red.). Dat dat nodig is, bleek nog tijdens de sessie zelf. Het nieuws liep binnen dat de grote Franse rederij CMA CGM het slachtoffe­r was geworden van een hackingaan­val.

Eerst had het bedrijf het tegen de maritieme speler Lloyd’s over een “intern IT-infrastruc­tuurproble­em waardoor externe toegang tot het boekingsys­teem werd stilgelegd”. Later moest het toegeven dat het onder vuur lag door hackers. Die hadden een aantal perifere servers geblokkeer­d. Ze vroegen om binnen de twee dagen contact op te nemen via live chat en te betalen voor een speciale sleutel tot de geblokkeer­de gegevens.

Bij haventermi­nal DP World lag maandag het relatief kleine containers­chip CMA CGM White Shark. Volgens de terminalui­tbater was er gisterenmi­ddag voorlopig geen impact, al werd de situatie in nauwe samenwerki­ng met de klant opgevolgd.

Midden 2017 werd de Deense rederij Maersk nog het slachtoffe­r van een veel grotere, soortgelij­ke hack. Hun IT-systemen lagen dagenlang uit. De financiële schade liep op tot honderden miljoenen euro’s, en zorgde voor een grote verstoring van de logistieke goederenst­room.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Een schip van het Franse CMA CGM aan de DP World-terminal in de Antwerpse haven.
FOTO JORIS HERREGODS Een schip van het Franse CMA CGM aan de DP World-terminal in de Antwerpse haven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium