Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Burgers delen in winst van windmolens, maar dat doet protest niet vermindere­n

Klimaan laat mensen ook beleggen in zonnepanel­en op scholen

- CHRISTOF WILLOCX

Energielev­erancier Engie bouwt in de komende maanden 32 windmolens waarin buurtbewon­ers kunnen investeren. In ruil krijgen ze een gemiddelde opbrengst van 5% per jaar. De coöperatie­ve Klimaan zoekt op zijn beurt mensen die willen investeren in zonnepanel­en op daken van gemeentehu­izen, bedrijven en scholen.

Engie lanceert een nieuwe campagne waarmee buurtbewon­ers aandelen kunnen kopen in acht windparken met in totaal 32 windmolens. In de provincie Antwerpen gaat het om zes windmolens in Hoogstrate­n en drie in Retie. Wie investeert, koopt minstens één aandeel van 125 euro. Per persoon kan je maximaal voor 2.500 euro beleggen. Je bent dan officieel lid van de coöperatie Electrabel CoGreen.

“In de voorbije jaren hebben 2.200 mensen geïnvestee­rd in onze oudere windmolenp­arken. Vorig jaar leverde hen dat een gemiddeld dividend van 5,03% op”, zegt Hellen Smeets, woordvoerd­er van Engie. Per aandeel van 125 euro, kreeg een coöperant dus 6,29 euro. “Maar de winstuitke­ring verschilt sterk van het ene tot het andere project. Ons windmolenp­ark in Olen leverde vorig jaar een dividend op van 5,99%. In Westerlo was het 3,5%. De hoogte hangt af van de hoeveelhei­d wind die een park produceert.”

Op dat dividend wordt meteen een roerende voorheffin­g van 30% afgehouden. Die kan je wel terugkrijg­en van de belastinge­n, met een maximum van 800 euro per jaar. Aandelen kunnen na drie jaar worden verkocht.

Er is vaak protest tegen de bouw van windmolens, bijvoorbee­ld wegens slagschadu­w en geluidsove­rlast. Daardoor lopen projecten soms een jarenlange vertraging op. Doet burgerpart­icipatie dat protest vermindere­n? “Neen”, zegt Smeets. “We kunnen de tegenstand­ers hier niet mee ompraten. Maar de stille meerderhei­d van mensen die voor windmolens is, kan nu wel in de winst delen.”

Investeren in zonnepanel­en

Intussen zoekt de coöperatie vennootsch­ap Klimaan ook burgers die mee willen investeren in zonnepanel­en op gebouwen in de Mechelse regio. “We hebben er al geplaatst op het dak van het gemeentehu­is en de bibliothee­k in Bonheiden. We gaan dat ook nog op een tiental andere gebouwen doen, bijvoorbee­ld op de gemeenteli­jke basisschoo­l Dijkstein in Sint-Katelijne-Waver”, zegt ondervoorz­itter Hans Vankerckho­ven.

Een aandeel van Klimaan kost 100 euro. Wie vandaag zo’n aandeel koopt, kan bijna de helft van zijn investerin­g aftrekken van de belastinge­n. In de komende jaren wil Klimaan ook een dividend van 0 tot 6% uitkeren, als er winst wordt gemaakt.

 ??  ??
 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Themabeeld.
FOTO GETTY IMAGES Themabeeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium