Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ziekenfond­sen weigeren reisbijsta­nd in rode zones

Veel interesse voor topbestemm­ingen in de sneeuw of de zon

-

Heel wat Belgen willen deze winter op de latten staan. Anderen hopen te overwinter­en op een zonnig Canarisch eiland. Het mag, ook al kleurt je droombeste­mming rood. Maar is het wel een goed idee?

De Belg wil zijn skireis deze winter niet graag laten schieten, ook al woedt er een pandemie. Bij reisorgani­satie Snowtravel kregen ze in augustus zo’n 3.000 boekingen binnen, bijna evenveel als dezelfde periode een jaar voordien.

“Topbestemm­ingen als Livigno in Italië en Alpendorf in Oostenrijk lopen goed vol”, zegt zaakvoerde­r Wim Crommen. Dat geldt zelfs voor Ischgl, de plek waar het virus in een après-skibar vrij spel kreeg. “In die gebieden zijn we zelfs op zoek moeten gaan naar extra hotels. Wegens groot succes.”

Tegelijk is er een grote groep overwinter­aars op zoek naar een zonnige bestemming. Vooral Tenerife doet het uitstekend, en in mindere mate Madeira. Concrete cijfers zijn er niet, maar Piet Demeyere, woordvoerd­er van reisorgani­satie Tui Bel

Het is sinds vrijdag niet meer verboden om te reizen naar rode zones waar volgens de Belgische overheid een verhoogd coronarisi­co geldt. Maar Buitenland­se Zaken raadt het wel “ten zeerste af”. Wie toch afreist naar een rode bestemming, zal ter plaatse niet op reisbijsta­nd van de meeste ziekenfond­sen kunnen rekenen. “De strikte ontrading wordt beschouwd als een negatief reisadvies, wat een dekking vanuit de aanvullend­e verzekerin­g uitsluit”, besliste Mutas, de gezamenlij­ke bijstandsd­ienst voor zowat 8,8 miljoen leden van verschille­nde ziekenfond­sen. Wie afreisde naar een regio die pas tijdens het verblijf van groen of oranje naar rood wijzigt, behoudt wel recht op medische bijstand. “De code op de vertrekdat­um is bepalend voor de dekking.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium