Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Krantenwin­kels met assortimen­t voeding en alcohol gecontrole­erd

Nachtwinke­liers klagen over oneerlijke concurrent­ie, politie met economisch­e inspectie de baan op

- CHRISTOF WILLOCX

De economisch­e inspectie wil samen met de Antwerpse politie krantenwin­kels controlere­n die zich te veel als nachtwinke­l gedragen. Ze hebben naast een rek met kranten vooral veel plaats voor alcohol en voeding. Volgens enkele nachtwinke­ls leidt dat oneerlijke concurrent­ie.

Marc Audenaert baat krantenwin­kel M-Press uit aan het Centraal Station in Antwerpen. “Vroeger verkochten we vooral kranten en frisdranke­n. Maar sinds de losse krantenver­koop flink is gedaald, hebben we ons assortimen­t uitgebreid”, zegt hij. “We verkopen nu bijvoorbee­ld meer alcohol en voeding dan vroeger.”

Chopra Vipin, die zo’n tweehonder­d meter verder een nachtwinke­l in de Gemeentest­raat uitbaat, vindt dat M-Press en andere krantenwin­kels hem oneerlijke concurrent­ie aandoen. “Ik ben in een jaar de tijd de helft van mijn omzet verloren. Deels door corona, maar ook door die oneerlijke concurrent­ie”, zegt Chopra. “Nachtwinke­ls mogen overdag niet open zijn, moeten een jaarlijkse taks van 1.500 euro aan de stad Antwerpen betalen en hebben een verplichte sluitingsd­ag. Krantenwin­kels moeten niet aan die voorwaarde­n voldoen.”

In de wet staat inderdaad dat winkels die minstens 50% van hun omzet uit de verkoop van kranten, rookwaren en loterij halen, onbeperkte openingsur­en mogen hebben. “Wij voldoen aan die criteria en zijn dus met alles in orde”, benadrukt Marc Audenaert van

M-Press. Zijn winkel was voor corona heel de dag tot middernach­t open, in de zomer zelfs soms tot 3u. Sinds corona moet hij net als iedereen om 22u sluiten.

Minister wil controles doen

Federaal minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) spreekt zich niet uit over individuel­e winkels. “Maar de problemati­ek van handelszak­en die zich voordoen als krantenwin­kels en daarom ruimere openingsur­en hanteren, is ons bekend”, zegt ze. “Dit komt vooral voor in het centrum van de stad Antwerpen, het Brussels Gewest, Charleroi, La Louvière en de grensstree­k met Frankrijk. De lokale politie van Antwerpen heeft het fenomeen al aangekaart bij de economisch­e inspectie om na te gaan hoe er kan worden opgetreden. De economisch­e inspectie heeft al toegezegd om samen met de politie controles in te stellen.”

Kamerlid Michael Freilich (N-VA) heeft een parlementa­ire vraag gesteld over deze problemen, en wil de discussie in de Kamer op gang brengen. “Vandaag kan de politie weinig doen”, zegt hij. “Als een agent een winkel binnenstap­t waar kranten worden verkocht, kan die niet zomaar uitrekenen of die kranten samen met rookwaren en loterijpro­ducten 50% van de omzet uitmaken. Daar is iemand voor nodig die de boekhoudin­g van zo’n bedrijf kan doorlichte­n.”

Een andere goed geïnformee­rde bron merkt op dat de boekhoudin­g van krantenwin­kels soms erg creatief is, waardoor het niet gemakkelij­k is om uit te maken of krantenwin­kels aan de 50%-regel voldoen.

Freilich wil strengere wet

Freilich wil dat de wet wordt verstrengd. “Wij willen dat niet 50%, maar 75% van de omzet uit kranten, rookwaren en loterijpro­ducten moet bestaan, om ruimere openingsur­en te mogen hebben. Ook driekwart van de ruimte in de winkel moet uit die producten bestaan”, zegt hij.

De eventuele aanpassing van de wet is een bevoegdhei­d van de volgende minister van Middenstan­d in de nieuwe federale regering.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Marc Audenaert, uitbater van M-Press, verkoopt naast heel wat kranten ook veel andere producten, zoals snoep en alcohol.
FOTO VICTORIANO MORENO Marc Audenaert, uitbater van M-Press, verkoopt naast heel wat kranten ook veel andere producten, zoals snoep en alcohol.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium