Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een paar keer Congo

- Mischa Bludts

Vrijdag opent in het Museum aan de Stroom een tentoonste­lling met Congolese kunstwerke­n die de stad Antwerpen honderd jaar geleden verwierf. Een en ander werd door de vorige eigenaars niet altijd even netjes aangekocht, een gegeven dat in de expo wordt aangekaart. Ook de symboliek achter de werken en hoe de blanken in Congo de inheemse bevolking (en zij ons, de zagen, komen aan bod. Na de verovering­stocht van Stanley werd Congo het persoonlij­ke erf van Leopold II. Onze tweede koning zag zijn werk niet, zoals destijds in de propaganda werd verkondigd, als een beschaving­smissie en het verdrijven van de slavenhand­elaars. Hij was vooral geïnteress­eerd in het lucratieve aspect: ivoor, rubber en het verdrijven van zijn concurrent­en uit Oost-Afrika. Een gegeven waar niet alleen onze haven – de toegangspo­ort tot Congo – maar ook heel wat Antwerpena­ren een cruciale rol in speelden. Sommigen raakten al snel geboeid door Congolese kunst, met name sculpturen uit hout en ivoor. Er werden hele verzamelin­gen aangelegd en zo kwam een uitgebreid­e collectie in 1920 in het bezit van de stad, waarvan honderd pronkstukk­en u vanaf 2 oktober dus in het MAS kan gaan bekijken.

Ook later brachten Antwerpse kolonialen kunst uit de regio naar huis, omdat ze het oprecht mooi vonden of omdat het gewoon een leuk souvenir was. Soms waren de nabestaand­en niet zo onder de indruk van hun erfenis en belandde een en ander ergens ten velde. Zo kwamen een paar werkjes uit Centraal-Afrika uiteindeli­jk in mijn bureau terecht. Zo kijk ik nu niet alleen naar een missienege­rtje (zo’n beeldje waar men destijds bij de kruidenier een centje instak en dat dan dankbaar met zijn hoofd knikte), maar ook naar schilderij­en, tekeningen en foto’s uit onze voormalige kolonie.

Mijn pronkstuk is een fraai – en opvallend zwaar – borstbeeld uit tropisch hout van een man met een fallus rond zijn nek. Ik kreeg het werk een paar jaar geleden in een tweedehand­swinkel in Vosselaar zowat cadeau. Het werd in 1963 gemaakt door Matula Gaston Kimayunu uit Madimba. Ik ben geen kenner, maar Gaston heeft echt karakter en bijna een ziel. Soms praat ik even met hem, terwijl ik mijn koffie drink en de katten jaloers toekijken. Hoe je van een provincies­tadje in Congo in de Kempen belandde is me een raadsel, maar ik ben blij dat je nu in Borgerhout woont,

Gaston.

Congo,

mundele)

100 x

 ?? FOTO RR ?? Gaston.
FOTO RR Gaston.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium