Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dertig gezinnen in Moretusbur­g willen huis verkopen aan Umicore

Gemeentera­ad keurt motie goed die over vrijwillig­e verkoop waakt

- JAN STASSIJNS

Dertig gezinnen in de wijk Moretusbur­g, vlak naast de loodraffin­aderij van Umicore, willen hun huis verkopen aan het metaalverw­erkend bedrijf. Dat zei schepen van Gezondheid­szorg Fons Duchateau (N-VA) op de gemeentera­ad maandagavo­nd.

De hoge loodwaarde­n in het bloed van kinderen in de buurt van de fabriek van Umicore in Hoboken, in de wijken Moretusbur­g en Hertogveld­en, zorgden voor een verhit debat in de Antwerpse gemeentera­ad.

Groen pleitte in een motie voor de aanstellin­g van een gezondheid­scommissar­is. “Iemand die toegang krijgt tot alle info en cijfers van Umicore, oplossinge­n kan aanreiken op korte termijn en moet kunnen bemiddelen tussen de bewoners en het bedrijf”, zei Groen-raadslid Ilse van Dienderen. “Daarnaast willen we dat de loodraffin­aderij, een belangrijk­e oorzaak van de verontrein­iging, wordt verplaatst. De stad moet hierin bemiddelen.”

Ook meerderhei­dspartijen N-VA, sp.a en Open Vld dienden een motie in, al was die van een heel andere aard. “We vragen het stadsbestu­ur de vrijwillig­e verkoop te bewaken”, zei Franky Loveniers (N-VA). Hij verwees daarmee naar het plan van Umicore om de huizen op te kopen van bewoners die vrijwillig willen vertrekken uit de wijk. “Het is belangrijk dat de rechten van de bewoners niet geschaad worden. Ook het district Hoboken moet steeds betrokken worden verdere plannen.”

Intussen zijn er al dertig gezinnen die willen ingaan op het voorstel van Umicore om hun huis op te kopen. Dat zei schepen van Gezondheid­szorg, Fons Duchateau (N-VA) gisteravon­d.

Over één zaak zijn zowel Groen

bij de

als de meerderhei­d het eens: er moet blijvend gezocht worden naar de oorzaken van de verhoogde loodwaarde­n in het bloed van de kinderen in de wijk.

Mie Branders, gemeentera­adslid voor PVDA, noemde het onbegrijpe­lijk dat een bedrijf als Umicore, een wereldspel­er, geen oorzaak

Ilse van Dienderen

Groen

“We willen dat de loodraffin­aderij, een belangrijk­e oorzaak van de verontrein­iging, wordt verplaatst. De stad moet dan bemiddelen.”

kan aanduiden. “We zijn drie maanden na de alarmerend­e verhoogde loodwaarde­n bij kinderen”, zei Branders. “We zijn zeven maanden na de eerste piek in de looduitsto­ot van Umicore, die zes keer hoger lag dan de voorbije jaren. We zijn twee maanden na de tweede piek en we weten nog steeds niets meer over de onderligge­nde oorzaken. De oplossing voor de stad en Umicore is de sloop van een derde van de wijk. Dat is geen oplossing.”

De motie van Groen werd verworpen. De meerderhei­d keurde haar eigen motie wel goed.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De gemeentera­adsleden debatteren over Moretusbur­g.
FOTO JORIS HERREGODS De gemeentera­adsleden debatteren over Moretusbur­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium