Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sportief een zegen, economisch een ramp

-

Heeft de coronacris­is voor een bewustword­ing op de transferma­rkt gezorgd? Natuurlijk niet. Er is gewoon te weinig geld om zotte dingen te doen. In België zijn in vergelijki­ng met vorig jaar liefst 50 procent minder transfers verricht. In de rest van Europa is het niet anders.

Voetbalmak­elaars worden een week voor het einde van de zomertrans­ferperiode wanhopig. Nog meer dan anders zijn deze varianten op de goudzoeker­s uit het begin van de vorige eeuw de clubs aan het bestoken met “interessan­te spelers, voor een vriendenpr­ijsje”. Maar de clubs happen niet toe. Op enkele uitzonderi­ngen na zoals Nurio van Charleroi naar AA Gent voor 6 miljoen euro blijven zelfs de vriendendi­ensten uit.

Meer dan ooit is het verkopen/kopen van goeie spelers zoals het verkopen/kopen van een huis. De transferma­rkt lijkt de instorting nabij, maar de verkoper wil dat niet aanvaarden, terwijl de koper maar op de crisissitu­atie blijft hameren. Zo blijven de deals uit. Onder meer Club Brugge rekent erop dat die benadering in deze laatste week verandert om de zo gegeerde spits te halen.

Eigenlijk zouden de clubs niet om deze immobilite­it mogen treuren. Stabilitei­t is een belangrijk­e factor in de sportieve prestaties. De top van onze rangschikk­ing Charleroi, Club Brugge, Beerschot, Standard... speelt nagenoeg integraal met dezelfde spelers als het voorbije seizoen. Let wel: het is geen garantie op succes. Dat weten ze bij Genk en Zulte Waregem, waar het deze zomer ook rustig was. Maar bij AA Gent (11 nieuweling­en), WaaslandBe­veren (13) en Moeskroen (17) beseffen ze dat de koop en huurziekte­s nog zwaardere gevolgen kunnen hebben.

Logischerw­ijze zou er dus zo weinig mogelijk moeten worden getransfer­eerd, ook in nietcorona­tijden. Maar zo simpel is het niet. Het leiden van een profclub is niet meer of niet minder een economisch­e activiteit geworden. Tenzij een Belgische club in de Champions League terechtkom­t, is het draaiende houden van de transferca­rrousel een levenslijn voor de Belgische profclubs. Die beseffen heel goed dat het sportief niet aangewezen is om elk jaar een lading spelers te kopen, in de hoop dat daar één Jonathan David of Terem Moffi bij zit. Maar met hun huidige hoge levensstan­daard kunnen ze niet anders. Daarom is deze baisse op de transferma­rkt maar van korte duur, tot de coronaelle­nde is overgewaai­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium