Gazet van Antwerpen Stad en Rand

New balls please

- MARC VERMEIREN

Onder leiding van Rafael Nadal, nochtans de koning van het gravel, wordt er wat afgemopper­d in Parijs.

Niet alleen doen de herfstige omstandigh­eden iedereen verlangen naar de zomerse juniweken, ook de nieuwe ballen liggen onder vuur. Te zwaar, te traag en te belastend: zo klinken de klachten.

Dit seizoen ruilde de Franse major het ene merk in voor het andere. Voorheen koos Roland Garros voor Babolat, dit jaar meppen de heren en de dames tegen Wilsonball­en. “Omdat die bal zo zwaar is, worden ellebogen en schouders extra belast”, sneert Rafael Nadal. “Ze zijn niet geschikt voor gravel.”

Is dat overdreven muggenzift­erij van verwende tennisvede­tten, dan wel een terechte

Ivo Van Aken en Johan Van Herck, als ex-spelers en coach van Fed Cup en/of Davis Cup goed

cri de coeur? voor tientallen jaren ervaring in het toptennis, onderstrep­en het belang van de bal.

“Niet alleen het gewicht, ook het soort vilt speelt een rol”, stelt Van Aken. “Een grotere en zwaardere bal vliegt trager door de lucht, en ook de bots is anders. Als het vilt begint op te wollen, remt dat af. Een virtuoos als Roger Federer zal daar eerder problemen mee hebben dan een krachtpats­er als Rafael Nadal, die met al zijn power zelfs van de allerzwaar­ste ballen nog iets kan maken.”

US Open

Van Aken heeft dus begrip voor de klagende spelers.

“Vooral omdat er dit seizoen tussen het hardcourt van de US Open en de van Parijs slechts twee weken lagen om de omschakeli­ng te maken. In andere jaren kunnen de spelers drie, vier aanlooptor­nooien op gravel afwerken, aangevuld met specifieke trainingen, maar dit

terre battue seizoen was dat heel beperkt. En dat gaat dan niet alleen over de manier van bewegen en lopen, maar ook over de wisselwerk­ing tussen bal en ondergrond.”

Bondscoach Van Herck wijst erop dat in de Fed Cup en de Davis Cup de thuisploeg niet alleen de ondergrond, maar ook het type bal mag kiezen.

“Daar wordt toch serieus over nagedacht, net omdat het zo’n impact heeft. Vergelijk het met een tube in het veldrijden of een pallet in het tafeltenni­s: op topniveau maken zulke dingen een enorm verschil. En in Parijs komt daar nog het vochtige weer bovenop, waardoor het gravel sneller in de bal kruipt. Die zware bal is inderdaad een stuk belastende­r voor het lichaam. Nadal is blessurege­voelig en hij wil toch nog enkele jaren op topniveau meedraaien.”

Kirsten Flipkens

De

Nederlands­e

outsider

Kiki

Bertens klaagde dan weer dat het hard werken is om de bal uit haar racket te krijgen.

“Geen enkele vrouw speelt graag met zware ballen“, verklaart Van Aken. “Een lichte bal knalt uit een racket weg.”

Dus worstelen sommige types meer dan anderen, beklemtoon­t Van Herck. “Ik kan me voorstelle­n dat iemand als Kirsten Flipkens momenteel in Parijs helemaal niet tevreden is met de omstandigh­eden. In mei is het gravel zoveel sneller dan nu en weegt die bal minder zwaar.”

Nadal mag dan wel de Wilsonbal afserveren, in die keuze hebben de spelers uiteindeli­jk geen stem, legt Van Aken uit. “Vooral sponsorbel­angen wegen daarbij door. Allicht hebben ze op Roland Garros niet lang genoeg stilgestaa­n bij hun verschuivi­ng naar de herfst en zitten ze nu in de problemen.”

 ?? FOTO EPA-EFE ??
FOTO EPA-EFE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium