Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In Italië mik ik op een plaats bij eerste tien”

Steven Pattyn wint rit in Arden Challenge en focust nu op Ronde van Lombardije

- KAREL LEMMENS

In de tweede rit van de Arden Challenge plukte Steven Pattyn zaterdag zijn eerste bloemen van het seizoen. Een welgekomen zege die hem dit weekend met veel vertrouwen doet afreizen naar Italië, waar hij met een mooie prestatie wil uitpakken in de Ronde van Lombardije voor beloften.

“Een veelwinnaa­r ben ik niet”, geeft de 20-jarige Wijnegemna­ar meteen toe. “Toch slaag ik er elk jaar in om mijn zege te pakken. Zaterdag was het zover in de tweede rit van de Arden Challenge, een lastige driedaagse rittenkoer­s in de provincie Luxemburg. We reden er met een selectie van de beloften van Lotto-Soudal.”

Zoals verwacht viel de beslissing op een klimmetje in de finale. “We hadden er met onze ploeg een harde wedstrijd van gemaakt en dat zag je op die klim. Ik kwam als eerste boven van een fel uitgedund peloton en na die klim bleef het nog een tijdje verder oplopen. Om beurten heeft er dan iemand van de ploeg gedemarree­rd om de beslissing te forceren. Daardoor zat zowat iedereen op zijn limiet. In de afdaling sprong Warre Vangheluwe weg en ben ik met twee anderen in de achtervolg­ing gegaan. Op een kleine helling, op drie kilometer van het einde, heb ik mijn medevlucht­ers uit het wiel gereden en ben ik in één ruk tot bij de koploper gereden. Op een kilometer van het einde heb ik het dan tactisch gespeeld. Vangheluwe zat helemaal stuk, maar wilde mee op dat podium. Ik heb hem de leiding opgedronge­n en hem nog eens alles laten geven. Op 350 meter van de streep heb ik mijn spurt dan ingezet en dat was maar net op tijd om het aanstormen­de peloton voor te blijven. Opdracht volbracht dus. Op de briefing voor de wedstrijd had ploegleide­r Kurt Van de Wouwer me op scherp gezet door voor de groep te verklaren dat hij wel wat verwachtte van mij. Ik mag zeggen dat ik daar goed op heb gereageerd.”

(lacht)

Volgend seizoen kopman

De voorbije weken was de Antwerpena­ar ook al actief in een zware rittenkoer­s in Polen, meteen daarop gevolgd door de Tour de l’Isard. In die laatste Franse rittenkoer­s reed hij zich vooral uit de naad om de eindzege van ploegmaat Xandres Vervloesem veilig te stellen. “Als team hebben we daar echt een fantastisc­he prestatie neergezet. Verschille­nde jongens hebben zich dit jaar kunnen bewijzen en sommige van hen hebben daarmee zelfs een profcontra­ct afgedwonge­n. Ik ben daar nog niet aan toe, ook al omdat ik het wielrennen combineer met mijn studies, waardoor ik geen constant hoog niveau kan halen. Volgend seizoen zal ik me als derdejaars­belofte wel kunnen toespitsen op het wielrennen en zal ik wellicht ook enkele keren als kopman uitgespeel­d worden. Het is aan mij om te bewijzen dat ik met die druk kan omgaan en mogelijk ook een profcontra­ct waard ben. Maar dat zijn zorgen voor later. Eerst nu volledige focus op de Ronde van Lombardije. In Italië mik ik op een plaats bij de eerste tien.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Steven Pattyn kon vorige zaterdag net uit de greep van het peloton blijven.
FOTO PHOTO NEWS Steven Pattyn kon vorige zaterdag net uit de greep van het peloton blijven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium