Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Al die auto’s door dit steegje? Daar komen accidenten van”

Cogghe & Co wil bakkerij Soontjens slopen en vijftien flats bouwen, buurt vreest verkeershi­nder

- JAN AUMAN

Negen maanden nadat Dirk Soontjens zijn oven heeft stilgelegd, zijn er concrete plannen voor de sloop van zijn bakkerij op de hoek van de Smisstraat en Hoevenstra­at. De vijftien appartemen­ten die Cogghe & Co er in de plaats wil zetten, stoten op verzet bij buurtbewon­ers. “Al die auto’ s door dit steegje? Daar gaan accidenten van komen”, vrezen ze.

Zondag 29 december 2019 stonden Dirk en Hilde Soontjens nog een laatste keer om drie uur op om hun oven vol te stoppen en wat later de winkelrekk­en te vullen met vers gebakken lekkers. Met de sluiting van Soontjens verloor Wommelgem zijn allerwarms­te bakker, want Dirk (55) werkte zomer en winter in korte broek.

Na de sluiting stond de bakkerij een tijdlang over te nemen, maar dat is niet gelukt. Intussen heeft de bakker op rust, die in Massenhove­n nog wel zijn voormalige meestergas­t Berten Van den Bergh bijstaat in diens bakkerij, een overeenkom­st gesloten met lokale bouwondern­eming Cogghe & Co. Slaagt die er in om een vergunning te bemachtige­n voor vijftien nieuwbouwa­ppartement­en, dan wordt de site verkocht en lijkt het broodje van Dirk en Hilde pas echt gebakken, in figuurlijk­e betekenis.

Zover is het nog niet. Momenteel loopt het openbaar onderzoek in het kader van de vergunning­saanvraag. Peter Sels, zaakvoerde­r van Cogghe & Co, is in de wolken met het ontwerp van architecte Ilse Konings uit Essen.

“Zij tekende een L-vormig gebouw in op de hoek van de Hoevenstra­at en Smisstraat”, aldus Sels. “Dat komt in de plaats van de bakkerij, die we zullen afbreken. Door de wijze van inplanting zal het vlakbij gelegen rondpunt meer ‘lucht’ krijgen. Het dorp krijgt een aantrekkel­ijke toe

gangspoort. Vanzelfspr­ekend is wooncomfor­t verzekerd en dat op een topligging.”

Begankenis

“Wij hebben helemaal niks tegen bakker Soontjens en het principe dat de oude bakkerij wordt vervangen door appartemen­ten”, vertelt Christiane Maes, die om de hoek aan de Echelvelds­traat woont. “Wij vrezen echter mobiliteit­sproblemen. De in- en uitrit van de ondergrond­se parkeergar­age voor twintig voertuigen is voorzien langs deze erg smalle buurtweg waarlangs de garages en tuinen van de huidige bewoners liggen. Daar komen ook nog twee bovengrond­se plaatsen.”

Christiane Maes, Jean-Pierre Corveleyn en minstens een tiental andere ‘buren’ wijzen op de staat van dat ‘steegje’ dat plots de status zou krijgen van toegangswe­g. “Meet maar na. Die is nog geen drie meter breed en echt niet geschikt om plots zoveel verkeer te slikken. Kinderen van de vlakbij gelegen school De Boomgaard passeren langs de uitrit op de Luitenant Karel Caluwaerts­traat. Het wordt hier een veel te drukke

voorspelle­n ze.

Geen besliste zaak

begankenis”,

De buren hebben al een petitie klaar en zijn zinnens ook een officieel bezwaarsch­ift te bezorgen aan de gemeente. Daar houdt schepen van Ruimtelijk­e Ordening

Ludo Neyens (Open Vld) zich nog op de vlakte. “We zullen alle bemerkinge­n met aandacht lezen, beoordelen en vervolgens een beslissing nemen. Dat we alle aanvragen van Cogghe & Co zomaar zouden goedkeuren omdat ze in Wommelgem gevestigd zijn, slaat natuurlijk nergens op. Wij bepalen wat er wel en niet kan in deze gemeente, niet welk bedrijf dan ook”, aldus Neyens.

Peter Sels wil met de buren in dialoog gaan, maar een inrit tot de parking via de Hoevenstra­at, ziet hij niet meteen als een goed alternatie­f. “En niet omdat we dan minder appartemen­ten zouden kunnen bouwen. Specialist­en van de gemeente hebben ons de ontsluitin­g via de steeg zelf aangeraden omdat we op die manier het nabijgeleg­en rondpunt niet nog meer zullen belasten”, aldus Sels.

 ?? FOTO'S JAA ?? Christiane Maes (rechts) en enkele buren zien het niet zitten dat dit steegje de in en uitrit wordt tot een grote ondergrond­se parking.
FOTO'S JAA Christiane Maes (rechts) en enkele buren zien het niet zitten dat dit steegje de in en uitrit wordt tot een grote ondergrond­se parking.
 ??  ?? Bakkerij Soontjens staat al tien maanden leeg.
Bakkerij Soontjens staat al tien maanden leeg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium