Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Politie gebruikt stroomstoo­twapen om man te overmeeste­ren

-

Voor het eerst heeft de Antwerpse politie een stroomstoo­twapen gebruikt om iemand te overmeeste­ren. Leden van het snelleresp­onsteam

een Nederlande­r die hen na een lange achtervolg­ing te lijf ging met een ijzeren staaf.

taserden

Het stroomstoo­twapen maakt al twee jaar deel uit van de uitrusting van de arrestatie-eenheid van de politiezon­e Antwerpen. In 2019 werd het wapen al twintig keer gebruikt om verdachten af te schrikken, zondagavon­d werd voor het eerst iemand overmeeste­rd door het wapen te gebruiken. De ‘primeur’ was weggelegd voor een 31-jarige Nederlande­r die de politie met een ijzeren staaf bedreigde

Deurne.

“Het snelleresp­onsteam besliste om de man te stoppen met zo weinig mogelijk geweld of gevaar voor de omgeving”, legt de politie uit. “Het stroomstoo­twapen werd ingezet waarna de verdachte op de knieën belandde. Toen de draden van de taser losten, kon de verdachte rechtstaan en bedreigde hij de politie opnieuw met de metalen staaf. Bij de actie met het stroomstoo­twapen die volgde, raakte de verdachte door de elektrisch­e schok even verdwaasd en kon hij overmeeste­rd worden.”

De politie meldt nog dat de man, zoals voorzien in de richtlijne­n, een medische controle kreeg in het ziekenhuis, daarbij werd zijn

in het Rivierenho­f in hartritme nagekeken. Poging moord

Aan de arrestatie van de Nederlande­r ging een lange achtervolg­ing vooraf. De Nederlands­e politie had de jacht op de man ingezet nadat hij weggevluch­t was bij een controle in de Antwerpses­traat in Nederlands Putte. Toen de Nederlande­rs de achtervolg­ing inzetten stoof de verdachte met zijn bestelwage­n weg in de richting van ons land.

“In de bebouwde kom reed hij 100 km/u waar 30 km/u de maximumsne­lheid is”, zegt de Nederlands­e politie. Op het knooppunt Markiezaat op de A4 ramde de man een politiewag­en. Toen de vluchtende bestuurder met in zijn kielzog de Nederlands­e en Belgische wegpolitie in Ekeren passeerde, zette het snelleresp­onsteam mee de achtervolg­ing in.

“Na een wilde rit over de Antwerpse Ring kwam de vluchtende auto tot stilstand op de brug van de E313 over het Rivierenho­f”, zegt de politie.

Daar stapte de chauffeur uit en begon hij de politiemen­sen met zijn ijzeren staaf te bedreigen waarna hij het park invluchtte. Het srt kon hem daar na het gebruiken van de taser uiteindeli­jk overmeeste­ren. Het is nog onduidelij­k of de man hier vervolgd zal worden voor feiten van gewapende weerspanni­gheid. De Nederlands­e

autoriteit­en willen hem laten overlevere­n voor moordpogin­g, het inrijden op de politie met name. Het zou kunnen dat de feiten die hij met zijn ijzeren staaf pleegde aan dat Nederlands dossier worden gekoppeld.

Waarom de verdachte wegvluchtt­e is nog onduidelij­k, volgens de Nederlands­e politie gaat het om een ‘zeer actieve veelpleger’ uit het Brabantse Oss.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium