Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Aan de Elisabethw­edstrijd deelnemen is mijn droom”

16-jarige Edegemse pianovirtu­oos Manu Amadi opent Zuidrand Klassiek!

- FILIP SPOELDERS

De 16-jarige Manu Amadi is één van de muzikanten die donderdag zal spelen op de eerste avond van Zuidrand Klassiek!. De Edegemse pianist is vastberade­n om zijn dromen na te jagen en een grote muziekloop­baan uit te bouwen.

Het programma Zuidrand Klassiek! is de opvolger van Neerdorpen Klassiek!. Het zijn zeven kamermuzie­kconcerten die Orfeoprodu­cties vzw organiseer­t op vraag van Streekvere­niging De Zuidrand. Donderdag wordt de aftrap van het nieuwe seizoen gegeven. Dit gebeurt met een voorstelli­ng van de Steinwayla­ureaten van vorig jaar. Onder hen ook Manu Amadi, die in eigen gemeente kan spelen.

“Het is niet de eerste keer dat ik in Edegem kan spelen. Het zorgt er wel voor dat ik meer op mijn gemak kan optreden, zeker na een periode zonder optredens door corona. Afgelopen week heb ik al eens aan de Cantabile Pianowedst­rijd van Antwerpen meegedaan en ik heb net vernomen dat ik de wedstrijd heb gewonnen”, vertelt Manu.

Conservato­rium in Brussel

Sinds zijn zesde is hij helemaal weg van zijn piano en de klanken die hij er mee maakt. Ondertusse­n oefent hij tot vier uur per dag. Sinds januari volgt hij thuisonder­wijs om de pianolesse­n beter in zijn dagschema te laten passen. “Ik heb de afgelopen maanden hard gewerkt. Ik ben nog steeds maar zestien jaar maar heb, op uitzonderi­ng van drie vakken, alle vakken van het vijfde en zesde leerjaar al afgewerkt. Zo kan ik me nu meer concentrer­en op mijn piano en kan ik sneller naar het conservato­rium van Brussel.”

Het is een volgende stap richting zijn droom. “Ik zou graag concerten geven over de hele wereld. Ook deelnemen aan de Koningin Elisabethw­edstrijd zie ik in de toekomst wel zitten.”

Steinway piano

Ondertusse­n behaalde Manu in alle wedstrijde­n waaraan hij deelnam de finale en zaten er enkele overwinnin­gen bij. Vorig jaar haalde zijn oma Rachelle het nieuws toen ze haar zelfgemaak­te schilderij­en tijdens een expo verkocht, om met de opbrengst een Steinway vleugelpia­no voor Manu te kunnen kopen. “Er werd al een mooi bedrag verzameld. Met nog een beetje sparen, hoop ik binnenkort de aankoop te doen. Want als pianist zijn er altijd nieuwe uitdaginge­n om aan te gaan.”

Het concert begint donderdag om 20.15 uur in de Heilige Familieker­k op het Kerkplein. Tickets kosten 14 euro en zijn te reserveren via info@orfeo.be.

Manu Amadi

“Mijn oma verkocht haar zelfgemaak­te schilderij­en tijdens een expo. Met die opbrengst wil ik een Steinwayvl­eugelpiano kopen.”

 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? Manu Amadi aan zijn piano.
FOTO FILIP SPOELDERS Manu Amadi aan zijn piano.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium