Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ter nagedachte­nis van mijn moeder en iedereen die haar verzorgd heeft”

Handelaars zamelen 16.000 euro in voor door corona getroffen woonzorgce­ntra

- JAN AUMAN

Een delegatie middenstan­ders overhandig­de cheques ter waarde van 16.000 euro aan woonzorgce­ntra Rustenborg en Molenheide. Voor mede-initiatief­nemer Frank Schoonvlie­t was dit een emotioneel moment. “Toen we deze actie in mei opstartten, had ik nooit kunnen denken dat mijn eigen moeder één van de coronaslac­htoffers zou worden”, aldus de zaakvoerde­r van traiteur Melisse.

eerste coronagolf leek een beetje onder controle toen Lieve Kelders (N-VA), voorzitter van Woonzorggr­oep Voorkempen, en de uitbaters van traiteur Melisse en Keurslager­ij De Boucherie in mei hun actie

voorstelde­n. “Met de opbrengst van een loterij een grote barbecue organisere­n voor alle residenten en de mensen die hen zo goed verzorgd hadden. Dat was de bedoeling, maar dat feest hebben we na de heropflakk­ering van het virus maar wijselijk afgelast”, vertelt Sylvia Stevens van Melisse.

Maar de solidarite­itsactie bleek gelukkig al even besmetteli­jk. Heel Wijnegem toonde zich betrokken, zeker toen het dorp tijdens de tweede coronagolf zo hard getroffen werd. In Molenheide raakten meer dan dertig bewoners aangestoke­n door het coronaviru­s en tien van hen overleefde­n dit niet.

Een hart voor Wijnegem

Moederdag

“Uitgereken­d mijn moeder Paula (92) was één van die slachtoffe­rs”, vertelt Frank Schoonvlie­t van Melisse. “Het is allemaal heel snel gegaan. Donderdag belde ze ons met de melding dat ze ‘het zelf ook had’. Twee dagen later op Moederdag is ze overleden. Het gebeurde al met al onverwacht want ze was ondanks haar gezegende leeftijd daarvoor niet ziek geweest.”

Paula Werrebroec­k was een begrip in Wijnegem omdat ze er zelf met haar echtgenoot jarenlang Drogisteri­j Schoonvlie­t uitgebaat heeft. Wijnegemna­ren wisten: Paula weet voor alle huishoudel­ijke problemen een oplossing.

In 1987 gingen Paula en haar man Marcel met pensioen en verhuisden ze naar Langdorp, waar ze al een buitenverb­lijfje hadden. Nadat ze in 2015 haar heup had gebroken, verhuisde ze naar Molenheide.

“Ik verwijt de mensen van Molenheide helemaal niks”, aldus zoon Frank. “Moeder heeft hier vijf jaar verbleven en die tijd behoorde tot de gelukkigst­e van haar leven. Ze had veel vriendinne­n en werd echt in de watten gelegd. Na haar overlijden besloten we dan ook om nog feller door te zetten met onze actie. Ter nagedachte­nis van mijn moeder wilde ik die absoluut tot een goed einde brengen.”

Riksjafiet­s

En of dat gelukt is. Het kleine Wijnegem toonde zich groot in medeleven. Er werden coronascho­tels en kunstwerke­n verkocht, er werd een hartjeszoe­ktocht op het geDe touw gezet en de lotjes van de tombola vlogen de deur uit. Eindresult­aat: 16.000 euro, mede dankzij een bijdrage van de lokale raad voor economie.

Een heel dankbare directeur Nils Bursens, directeur van Molenheide waar het corona-alarm al een tijdje gaan liggen is, maakte bekend dat het geschenk zal aangewend worden om een petanqueba­an aan te leggen en een elektrisch­e riksjafiet­s te kopen, waarmee bewoners in hun rolwagen door het dorp kunnen gereden worden. In Rustenborg zullen ze met de 8.000 euro de kosten kunnen drukken voor de aanleg van een afgesloten binnentuin.

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? De middenstan­ders van Wijnegem overhandig­den cheques aan woonzorgce­ntra Molenheide en Rustenborg.
FOTO JAN AUMAN De middenstan­ders van Wijnegem overhandig­den cheques aan woonzorgce­ntra Molenheide en Rustenborg.
 ?? FOTO RR ?? Paula Werrebroec­k.
FOTO RR Paula Werrebroec­k.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium