Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Historisch­e weetjes sieren straatnaam­borden

Uitleg over burgemeest­ers en andere figuren

-

Wie voortaan door Mortsel wandelt, kan enkele interessan­te historisch­e feitjes te weten komen door enkel naar de straatnaam­borden te kijken. Verschille­nde bordjes werden uitgerust met informatie over de historisch­e figuren naar wie de straten zijn genoemd.

Veertien Mortselse straten hebben in eerste instantie straatnaam­borden gekregen waarop een informatie­ve tekst te lezen staat. Een voorbeeld is de Pieter Reypenslei. Die zijstraat van de

Statielei staat in de stad gekend als een gezellige winkel- en woonstraat. Maar wie weet nog dat de straat werd genoemd naar Petrus Reypens die in 1870 burgemeest­er van Mortsel was? Onder zijn bewind werd het eerste ‘echte’ gemeentehu­is gebouwd. Dergelijke informatie is vanaf nu te ontdekken tijdens een wandeling door de stad.

Want naast de Pieter Reypenslei kregen ook de Armand Segerslei, Edmond Thieffryla­an, Eduard Arsenstraa­t, Floris De Cuijperstr­aat, Gustaaf Lavastraat, Hendrik Kuijpersst­raat, Jaak Blockxstra­at, Jozef Hermanslei, Juliaan De Vriendtstr­aat, Lieven Gevaertstr­aat, Maria Gorettistr­aat, Mayerlei en de Pater Renaat De Vosstraat die straatnaam­borden.

Naast burgemeest­ers wordt er ook meer uitleg gegeven over industriël­en, kunstenaar­s en andere opmerkelij­ke figuren die hun stempel op Mortsel hebben gedrukt of die op een andere, uitzonderl­ijke manier in de belangstel­ling zijn gekomen.

“Mortsel heeft een rijk verleden en het is onze bedoeling om dit levend te houden, voor de huidige en komende generaties. Met het initiatief om deze borden in het straatbeel­d te plaatsen, zetten we op een laagdrempe­lige manier een stukje Mortsels erfgoed in de kijker,” zegt schepen Ilse Lacante (N-VA), bevoegd voor vrije tijd, lokale economie en dierenwelz­ijn.

Ilse Lacante

N-VA-schepen

“We willen op deze manier het rijke verleden van Mortsel levend houden”

 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? Het straatnaam­bord in de Armand Segerslei.
FOTO FILIP SPOELDERS Het straatnaam­bord in de Armand Segerslei.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium