Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Topsporter­s slaan balletje voor het goede doel

Golfers brengen maar liefst 220.000 euro in het laatje voor bloedonder­zoek Rode Kruis

- GEERT D’HULSTER

Als onderdeel van de globale strijd tegen het coronaviru­s speelden de laatste week meer dan 300 golfers zoveel mogelijk gesponsord­e holes. De totaalopbr­engst, die intussen al de 220.000 euro benadert, gaat naar het bloedonder­zoek van het Rode Kruis. De afsluiter van

vond plaats op de Royal Antwerp Golf Club.

for Heroes

Bob Geldof

Holes

“Ik stond nog niet zo lang geleden met mijn buurman te praten over hoe het leven op vele vlakken volledig leek te zijn stilgevall­en, toen hij me erop attent maakte dat ik met mijn passie voor sport en mijn connecties toch wel iets kon betekenen in de strijd tegen corona”, vertelt Andy Hancock, senior advisor bij sportconsu­lentenbure­au en evenemente­norganisat­or Golazo. “Ik ben dan met een paar mensen beginnen praten en al snel ging het balletje aan het rollen. Mijn oorspronke­lijk idee was om op een en dezelfde dag zoveel mogelijk mensen zoveel mogelijk holes te laten spelen, daarbij gesponsord door familie en vrienden.” Een dag werden uiteindeli­jk meerdere dagen, omdat het coronagewi­js moeilijk anders te organisere­n viel.

“Via golfcoach Jérôme Theunis kreeg ik ook topgolfers Thomas Pieters, Thomas Detry, Nicolas Colsaerts en Manon De Roey warm voor het iniatief. Colsaerts vergeleek mijn idee al direct met Bob Geldofs Live Aid. Altijd in voor een grapje, die kerel”, knipoogt Hancock. “Die vier topgolfers gingen akkoord om bij de club die het meeste geld in het bakje bracht, een gratis exhibitiew­edstrijd te komen spelen. Maar dat gaan we wel uitstellen tot er weer wat meer toeschouwe­rs op het terrein mogen. Intussen zitten we aan een bedrag van bijna

Andy Hancock

Senior advisor Golazo 220.000 euro en daar kan nog wat bijkomen. Ik had in stilte van 100.000 euro gedroomd, dus dit overtreft alle verwachtin­gen. We kregen ook heel wat morele steun van enkele gewezen topsporter­s die als ambassadeu­rs voor ons wilden optreden: tennissers Xavier Malisse en Dominique Monami en voetballer­s Geert De Vlieger en Wesley Sonck bijvoorbee­ld.”

“Als bedrijf, als sportclub, maar ook als individu moet je je doelen durven stellen”, zegt Hancock. “Waar we nu mee te maken krijgen, vormt een stevige uitdaging. Mensen hebben hulp nodig, zowel de zieken als zij die voor hen zorgen. Wij hebben de luxe om vandaag op een golfbaan te mogen staan. Op zulk een moment moeten wij durven beseffen hoe moeilijk anderen het wel niet hebben. Wie weet hebben we met dit initiatief een mooie trein aan het bollen gebracht. Ik krijg bijvoorbee­ld al heel wat positieve reacties uit Frankrijk en Nederland.”

Plasma

“Wij zijn als hulporgani­satie natuurlijk heel blij met de financiële steun die we dankzij

mogen verwachten”, zegt een dankbare Ine Tassignon, woordvoerd­er van Het Rode Kruis. “Die steun zal ons helpen om het wetenschap­pelijk onderzoek dat we mee helpen voeren in het kader van de Covid-19-bestrijdin­g nog te verfijnen. Wij leveren bijvoorbee­ld bloedstale­n aan Sciensano, dat op basis daarvan kan bepalen hoe het met onze groepsimmu­niteit gesteld is. Verder helpen wij ook mee in het onderzoek naar hoe bloedplasm­a van genezen corona-patiënten mogelijk kan helpen bij de genezing van zieke mensen.”

“Wie weet hebben we met dit initiatief een mooie trein aan het bollen gebracht.”

Holes for Heroes

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Drie golfmusket­iers: ex-tennisser Xavier Malisse, voetbalana­list Wesley Sonck en showbeest Charles Van Domburg.
FOTO KOEN FASSEUR Drie golfmusket­iers: ex-tennisser Xavier Malisse, voetbalana­list Wesley Sonck en showbeest Charles Van Domburg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium