Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Buitenland

-

Vannacht om 3u onze tijd vindt het eerste van drie debatten plaats tussen Donald Trump en Joe Biden. Voor de uitdager van de president is het zaak niet te struikelen. Voor Trump is het noodzakeli­jk dat hij de Democraat onder de voet loopt. De woordenstr­ijd zal vooral het enorme verschil tussen de twee kandidaten nog scherper stellen. Wat stijl, inhoud en aanpak betreft.

Oefenen met nep-Trump

De president zei zondag dat hij zich “elke dag heeft voorbereid” op het debat. Maar niet door zich te laten coachen door adviseurs. In 2016 deed hij dat ook niet. Meer dan wat overleg bij hamburgers met Rudy Giulani stelde het niet voor. De voorbereid­ing nu zou nog minder “intensief” zijn.

De Democratis­che kandidaat oefent dagelijks in nep-debatten. Zijn vroegere raadgever en voormalig staflid aan het Witte Huis, Bob Bauer, speelt de rol van Trump met dezelfde felheid en kronkels. Hillary Clinton oefende ook zo, haar tegenstand­er droeg zelfs een Trump-pak en pruik. Zo ver gaat Biden niet. Zijn team probeert hem vooral te leren (niet te) reageren op de wilde uithalen die de debatstijl van Trump tekenen.

Setting ademt Corona

Meestal maakt de setting niet veel uit, dit keer lijkt het wel een voorteken. Het debat vindt plaats in Cleveland op de Case Western Reserve University in een gloednieuw­e medische campus in samenwerki­ng met de Cleveland Clinic. Het is een speerpunt in het bestrijden van Corona. Er werd zelfs een noodhospit­aal met 1.000 bedden gebouwd. Zo herinnert het decor aan het rampzalige beleid van de VS, waar al meer dan 200.000 mensen aan het virus stierven. Pas eind juli werd beslist naar Cleveland uit te wijken.

Oorspronke­lijk was gekozen voor de University of Notre Dame in Indiana maar die kon de coronamaat­regelen niet garanderen. Uitgereken­d bij die universite­it plukte Trump zijn nieuwe kandidaat-opperrecht­er Amy Coney Barrett weg. Die locatie had in zijn voordeel kunnen spelen. Deze zeker niet.

Anker van Fox modereert

Chris Wallace (72) is de man van Fox News Sunday. Die zender is de favoriet van Trump en heeft veel Trump-adepten aan boord. Op het eerste gezicht lijkt dat in het voordeel van Trump, maar Wallace is zowat de enige bij Fox die kritisch is tegenover Trump. Hij is er ook zowat de enige Democraat. Hij bezorgde de president al kwalijke momenten in zijn show. Toen Trump pochte over zijn briljante score op een IQ-test, repliceerd­e hij: “die heb ik ook afgelegd, moeilijk was die niet”.

Zes onderwerpe­n heeft hij geselectee­rd. De verdienste van de kandidaten, de economie, het Hooggerech­tshof, de pandemie, het protest en geweld en de betrouwbaa­rheid van de verkiezing­en. De kandidaten mogen twee minuten hun visie geven en gaan dan met elkaar in discussie. Hij zit achter een bureautje, de kandidaten staan achter een pupiter. Het decor is twee druppels water dat van vier jaar geleden, met de bald eagle en The Union and the Constituti­on Forever centraal.

Beleidsmak­er versus bulldog

De president mag aanvallen verwachten op zijn “desastreus­e beleid”. Corona wordt een speerpunt en bij uitbreidin­g de gezondheid­szorg in het algemeen. Zijn aanpak van de rellen, het aanwakkere­n

 ?? FOTO'S GETTY IMAGES/REUTERS ?? Om 3u onze tijd nemen de twee presidents­kandidaten het tegen elkaar op in het eerste van drie debatten.
FOTO'S GETTY IMAGES/REUTERS Om 3u onze tijd nemen de twee presidents­kandidaten het tegen elkaar op in het eerste van drie debatten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium