Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De eindsprint is ingezet

- PETER MIJLEMANS

van de verscheurd­heid van het land, de rampzalige bosbranden in Californië en de klimaatopw­arming, zullen ook passeren. Zondag gaf Trump op Fox een voorsmaakj­e op wat zijn inhoudelij­k boodschap zal zijn. Hij heeft naar eigen zeggen “een schitteren­d palmares neergezet”. De economie zat op een historisch hoogtepunt, de coronacris­is is die te boven aan het komen. De pandemie is voorbij. “We hebben het verslagen. We hebben miljoenen levens gered door wat we gedaan hebben.” Trump spreekt graag in koninklijk meervoud. Zichzelf ophemelen en de tegenstand­er vernederen is het succesrece­pt uit 2016.

Biden zal extreemlin­ks genoemd worden, aanstoker van geweld maar vooral als ongeschikt voor het ambt worden neergezet. “Sleepy Joe” zal aangepakt worden op zijn leeftijd – hoewel de twee maar 3,5 jaar verschille­n – en zijn “wankele mentale gezondheid”. Trump alludeert er al maanden op zonder het woord Alzheimer uit te spreken.

Blijven rechtstaan is al veel

Biden moet uitkijken dat hij niet over zijn woorden struikelt of de lapsussen opstapelt. Hij mag zich negentig minuten lang vooral niet uit zijn lood laten slaan door Trump. Hij zal energie moeten uitstralen, gevat en voldoende agressief moeten zijn. Hij moet duidelijk maken dat hij geschikt is voor het ambt. Trump zaait daar al maanden twijfel over. Door verknipte filmpjes uit te sturen waarin alleen gestuntel te zien is. Telkens Biden coherent en energiek overkomt, vermoedt Trump hardop “druggebrui­k”. Hij vroeg al herhaaldel­ijk een drugstest voor het debat, net zoals in 2016 trouwens. Niet om die te krijgen maar om twijfel te zaaien over de tegenstand­er.

Mogelijk heeft Trump met die opbouw zijn eigen kansen geschaad. Al maanden waarschuwe­n zijn raadgevers dat de lat voor Biden heel laag is gelegd. Er is een beeld van hem geschetst van een hopeloze stumperd. Een van zijn raadgevers liet zich ontvallen dat het nu voor Biden “voldoende is om op zijn benen te blijven staan om het debat te winnen”. Biden verzuipt wel eens in een groepsdeba­t, hij is veel beter man tegen man. Dat bewees hij in zijn debat met Bernie Sanders en in 2012 bij de herverkiez­ing van Obama toen hij de vloer aanveegde met Paul Rand.

Alle macht aan de twijfelaar­s

Zelden doen de debatten kiesintent­ies op doorslagge­vende schaal veranderen. Kennedy versus Nixon deed dat wel. Reagan vloerde Carter met oneliners. Gore verloor het debat en het presidents­chap door voortduren­d te zuchten en met de ogen te rollen als Bush aan het praten was. Dit jaar lijken ze ook belangrijk. De meeste kiezers hebben dit jaar al beslist, zo blijkt uit de peilingen. Het is het segment dat nog twijfelt dat de doorslag kan geven en dat kijkt zeker. Biden moet een goede indruk maken, zich presidenti­eel tonen om de kijkers voor zich te winnen en zijn voorsprong te houden. Trump moet zijn duivels ontbinden om te knagen aan de achterstan­d.

Eerste keer is de belangrijk­ste

Het is het eerste van drie debatten waarin Trump en Biden de degens kruisen en er volgt er nog een tussen Kamala Harris en Mike Pence. Maar als het om de perceptie van een kandidaat gaat, wat nu grotendeel­s het geval is, is het eerste vuurwerk bepalend. Nationaal ligt het verschil tussen Biden en Trump op gemiddeld meer dan zeven punten, met een groeiende tendens die tot tien piekt.

Biden haalt het in elf van de belangrijk­ste staten, in Florida en Iowa is het verschil kleiner dan 1% in zijn voordeel. Twee andere belangrijk­e staten zijn voor Trump. De peilingen zijn dit jaar veel betrouwbaa­rder dan in 2016. Enkel als er eenzelfde foutenmarg­e is als toen haalt Trump het volgens de polls nog nipt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium