Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Red Star Romantiek

-

Zeemannen, zakenlui en ook Antwerp-icoon Vic Mees: ze vonden de liefde over de grens

Unieke expo in Red Star Line Museum

Eind 1944 streek in Schoten een bataljon Britse vrouwen neer. In dienst van het leger moesten ze bommen lokalisere­n. Die werden dan neergehaal­d door het luchtafwee­rgeschut. In hun vrije tijd gingen de vrouwelijk­e soldaten naar café Sportwerel­d in Schoten waar Ida France de jonge voetballer Vic Mees leerde kennen. Toen ze hem voor zijn 18de verjaardag drie kussen gaf, begon hun romance. Bijna liep het nog mis toen Vic later niet naar Engeland kon komen om de voorbereid­ingen te treffen voor hun huwelijk. Vic werd opgeroepen voor de nationale ploeg en

Kinderen van Vic Mees en zijn Britse vrouw Ida France “Toen ze allebei ziek waren, vroegen ze de verpleging om de bedden naast elkaar te zetten. Ze sliepen hand in hand.”

stuurde zijn moeder naar Engeland. Gelukkig kon haar vader Ida overtuigen dat hij die oproep niet kon weigeren. Ze trouwden op 7 juni 1949 en gingen in Schoten wonen, waar ze als geëmancipe­erde vrouw op cultuurver­schillen botste. “Onze vader vroeg ieder jaar of ze nog in België wilde blijven”, vertellen de kinderen. “Er waren altijd redenen om te blijven. Hun liefde was heel groot. Toen ze allebei in het ziekenhuis lagen, vroegen ze de verpleging om de bedden naast elkaar te zetten. Ze sliepen hand in hand. Dat had de verpleging nog nooit meegemaakt.”

 ?? FOTO'S KOEN FASSEUR ??
FOTO'S KOEN FASSEUR
 ??  ??
 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Voetballer Vic Mees en zijn Britse vrouw
Ida France.
FOTO KOEN FASSEUR Voetballer Vic Mees en zijn Britse vrouw Ida France.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium