Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zelfs ‘rijk’ Schoten en Brasschaat kleuren rood

Zelfs ‘rijke’ gemeenten als Brasschaat en Schoten kleuren donkerrood

- ANDREAS ROTTY JEF POPPELMOND­E

Volgens de Lokale Armoedebar­ometer stijgt de armoede in de provincie Antwerpen. “Dat merken we in bijna alle steden en gemeenten”, klinkt het. Ook ‘rijke’ gemeenten zoals Brasschaat en Schoten kleuren donkerrood.

De nieuwe Armoedebar­ometer is een initiatief van Decenniumd­oelen, een koepel van dertien armoedeorg­anisaties, vakbonden en ziekenfond­sen. De barometer toont de evolutie van de armoede in alle driehonder­d Vlaamse gemeenten op basis van zestien indicatore­n. Hij vergelijkt dus alleen met de toestand van die gemeente in het verleden, niet de steden en gemeenten onderling.

De provincie Antwerpen doet het bijzonder slecht. “De toestand is zeer ernstig. Samen met Vlaams-Brabant is Antwerpen de slechtst scorende provincie van Vlaanderen. In zowat alle steden en gemeenten van Antwerpen stijgt de armoede. Er zijn uitschiete­rs zoals Lint of Zandhoven, maar ook bijna alle andere gemeenten scoren negatief”, zegt Michel Debruyne, coördinato­r van Decenniumd­oelen.

Weinig werklooshe­id

Lint heeft een score van -16, Zandhoven -15. Antwerpen heeft een score van -8, Mechelen -4 en Turnhout -10. Die scores mogen dus niet met elkaar vergeleken worden: het aantal mensen in armoede ligt in Zandhoven niet plots hoger dan in Antwerpen. Wel stijgt hun aandeel in Zandhoven sneller.

Burgemeest­er Luc Van Hove (CD&V) reageert verbaasd. “Zandhoven is een welstellen­de gemeente met weinig werklooshe­id. Deze stijging komt misschien door ons harde werk. We hebben meer sociale woningen gebouwd. Daardoor is een ander publiek in onze gemeente komen wonen, zoals mensen die meer leeflonen nodig hebben en anderstali­g zijn. Dat geeft in sommige categorieë­n van deze barometer een bepaalde evolutie weer.”

Ook in gemeenten als Schoten, Brasschaat en Edegem zijn de scores zeer negatief, met respectiev­elijk -13, -10 en -13. Dat zijn niet meteen de armste plekken van Vlaanderen, zou u denken. “Er wonen niet alleen rijke mensen in onze gemeente”, zegt de Brasschaat­se schepen voor Armoedebes­trijding Karina Hans (N-VA). “Het is een algemene trend voor heel Vlaanderen. Er gaan door de coronacris­is trouwens nog veel

anderen in de problemen komen. Ik denk bijvoorbee­ld aan zelfstandi­gen die net boven de armoedegre­ns leven.” Vosselaar scoort het best

Vosselaar heeft een score van 1 en dat is de hoogste score van de provincie. Puurs-Sint-Amands heeft een score van 0 en de rest van de Antwerpse steden en gemeenten heeft een score van minder dan 0. Lint heeft de laagste score van de provincie met -16. “Daar zijn we erg van geschrokke­n”, zegt Caroline Van der Heyden (CD&V), schepen voor Armoedebes­trijding. “We treden graag in overleg om te bepalen welke gerichte maatregele­n we kunnen nemen. We zijn benieuwd hoe de Lokale Armoedebar­ometer berekend wordt, want de score is niet gemakkelij­k te doorgronde­n.”

Van der Heyden vermoedt dat er bepaalde invloeden spelen. “Het kan bijvoorbee­ld zijn dat het asielcentr­um voor een deel doorweegt. Daarin zijn kinderen opgevangen en in cijfers van Kind en Gezin was eerder gebleken dat het een effect heeft op de armoedecij­fers”, vertelt ze. “Wat sociale woningen betreft, scoort onze gemeente niet goed. Dat kan te maken hebben met het feit dat we een groot stuk van onze sociale woningen aan het renoveren zijn.”

Karina Hans

Schepen voor Armoedebes­trijding in Brasschaat

“Er wonen niet alleen rijke mensen in onze gemeente. Door corona zullen nog anderen in de problemen komen.”

 ??  ??
 ?? FOTO JAN BRYS ??
FOTO JAN BRYS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium