Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nederland plots bij strengste van Europa

-

De Nederlands­e premier Mark Rutte (foto) en zijn minister van Gezondheid Hugo de Jonge hebben rist maatregele­n aangekondi­gd waarmee de persoonlij­ke vrijheden van de Nederlande­rs vanaf vanavond 18u stevig worden ingeperkt. Met al deze maatregele­n wordt Nederland in één klap een van de strengste landen in Europa. Zo moet de horeca in het hele land om 22u sluiten. Vanaf 21u mag niemand nog een café of restaurant binnen. Dat is volgens Rutte nodig om late contactmom­enten te vermindere­n. Men mag voortaan niet meer samenkomen met meer dan vier personen, huishouden­s en kinderen uitgezonde­rd. Thuis wordt geadviseer­d om niet meer dan drie mensen uit te nodigen. En de sportwedst­rijden moeten opnieuw plaatsvind­en zonder publiek. “Gewoon je bek houden”, zoals Rutte vorige week nog zei, is niet meer voldoende.

Iedereen moet weer thuiswerke­n, behalve als dat echt onmogelijk is. Als er toch besmetting­en op het werk plaatsvind­en, kunnen kantoren gesloten worden. Een mondmasker­plicht in winkels komt er nog niet, maar winkeliers kunnen het wel eisen van hun klanten. Zelfs Rutte overweegt er een te dragen. “We moeten alles proberen. Wij denken dat mondkapjes een goede aanvulling zijn.”

De eerste effecten van dit pakket maatregele­n worden verwacht na ongeveer tien dagen tot twee weken. Als de cijfers dan niet beter zijn, wordt niet uitgeslote­n dat de horeca en de cultuursec­tor volledig op slot gaan. “Dan gaan we weer in een intelligen­te lockdown”, aldus de premier.

 ?? FOTO EPA-EFE ??
FOTO EPA-EFE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium